Tenakuz mu ? Tahrifat mı ?
2026 16. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 13:43
Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Osmanlı okullarında okumuş, yetişmiş, Osmanlı ordusunda görev almış, Osmanlı üniforması giymiş ve Osmanlı'nın verdiği yetkilerle hareket etmiş bir kimse olmakla beraber, Nutuk'un ilk sayfalarında Sultan Vahidettin'e ağır ithamlarda bulunmakta, hatta "soysuz" dahi demektedir. Bununla birlikte başta Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Abdülhamid Han olmak üzere bütün Osmanlı padişahlarını kapsayacak şekilde, "Osmanoğulları altı asırdan beri milletimize tasallut ederek milletin hâkimiyet ve saltanatına el koymuş, Türk milleti şimdi bunlara isyan ederek hâkimiyet ve saltanatını eline alarak bu mütecavizlere hadlerini bildirmiştir." diyerek cümle Osmanlı padişahlarına hakaret etmiş ve onları aşağılamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Millet Meclisinin açılışını cuma gününe denk getirmek ve onun manevi bereketinden istifade etmek suretiyle gayet dindar bir görünüm sergilemiştir. Kurmuş olduğu cumhuriyetin ilk anayasasına "Türkiye devletinin dini, Din-i İslam'dır" ibaresi yerleştirilmiş ve kendisi cumhuriyet tarihimiz boyunca ilk defa minbere çıkıp hutbe okuyan cumhurbaşkanımız olmuştur. Buna rağmen kısa bir müddet sonra anayasadan İslam ibaresi kaldırılmış ve laiklik getirilmiştir. Hatta Kâzım Karabekir Paşa'nın, Nasıl Hristiyan Olacaktık? isimli eserinde bildirdiği üzere; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin dinini Hristiyanlık olarak değiştirme fikrini Kâzım Karabekir Paşa'ya açmış, ondan gördüğü tepki neticesinde ise bunu bir şaka olarak nitelendirmiştir. Malumunuz olduğu üzere Kanuni Sultan Süleyman Han bir mektupla Fransa'da dansı yasaklatmış iken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün teşvikleriyle Keriman Halis, Avrupalıların önünde arzıendam etmek ve onların önünde dans etmek üzere Avrupa'ya gönderilmiş, yarışmaya katılmış ve neticede dünya güzeli seçilmiştir. O dönemin gazetelerine yansıyan ifadelere göre jüri üyeleri, kendisini sadece güzelliğinden dolayı değil; asırlarca İslam'ın temsilcisi olan Türklerin İslam'dan uzaklaştırılmış olmasının bir nişanesi, görüntüsü ve zaferi olarak birinci seçmiştir. Aynı zamanda Onur Atay'ın Türk'e Tapmak isimli eserinin 124. sayfasında belirttiği üzere, Biga Türk Ocağında düzenlenen "Medeniyet Buloları" adı altındaki dans şölenine katılacak kadın bulunamadığı için erkeklere kadın elbisesi giydirilerek dans ettirilmiştir. Yine malumunuz olduğu üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de bize karşı savaşmaya gelen Anzak askerlerine, "Onlar da bizim evlatlarımız gibidirler." diyerek gayet nezaket dolu sözlerle hitap ederken; neden aynı nezaketi okullarında okuyup üniformasını giydiği, ekmeğini yediği Osmanlı padişahlarına göstermemiştir? Neden Osmanoğulları bir gece yarısı ansızın trenlere doldurulup yurt dışına sürülmüşlerdir? Fatih Sultan Mehmet Han, Ayasofya'nın cami işlevi dışında bir şeye dönüştürülmesine karşın çok şiddetli beddua ve lanet etmiş olmasına rağmen, Ayasofya neden müzeye çevrilmiştir? Menemen Olayı'nda bir askerin (Asteğmen Kubilay) şehit edilmesi dolayısıyla "Menemen'i yakın!" diyen Mustafa Kemal Atatürk, neden meclis koridorlarında Ali Çetinkaya tarafından kalleşçe vurulan, cepheden cepheye koşmuş Deli Halit Paşa'nın intikamını almamış; neden Ali Çetinkaya'yı yanında tutmuştur? Hatta pek çok kaynakta Ali Çetinkaya ile çok sıkı dost oldukları geçmektedir. Kıymetli okurlarım, bunlar kafama takılan sorulardır. Ben kimseyi itham ediyor veya kimseye hakaret ediyor değilim; sadece sorularıma cevap arıyorum. Sağlam kaynaklara ve delillere dayalı olmak kaydıyla eleştirilerinize açığım. Tüm bunları düşünürken acaba nutuk tahrih mi edilmiş düşünmeden edemedim Ne dersiniz ?
İnceleme
NutukMustafa Kemal Atatürk · Yapı Kredi Yayınları · 202134,4bin okunma