···Okunma: 17 Mayıs 2026 19:04 Bazı kitaplar vardır; okunup rafa kaldırılmaz, insanın zihninde sessizce dolaşmaya devam eder. Sevme Sanatı de tam olarak böyle bir kitap. Erich Fromm sevgiyi romantik bir duygu olmaktan çıkarıp bir beceri, hatta bir disiplin olarak ele alıyor. Günümüzde sevgi çoğu zaman “doğru kişiyi bulmak” üzerinden konuşulurken, Fromm asıl meselenin “sevebilme kapasitesi” olduğunu öne sürer. Bu fikir kitabın merkezini oluşturur: Sevgi bir tesadüf değil, emek isteyen bilinçli bir eylemdir.
Kitap, modern insanın sevgiyi neden bu kadar yanlış anladığını açıklayarak başlar. İnsanlar genellikle sevmekten çok sevilmeye odaklanır. Beğenilmek, arzu edilmek, değer görmek isterler; ancak karşısındakini gerçekten tanımak, anlamak ve onun gelişimine katkıda bulunmak çoğu zaman ikinci planda kalır. Fromm’a göre bu durum kapitalist düzenin insan ilişkilerine de sirayet etmesinden kaynaklanır. İnsanlar kendilerini bir “pazar değeri” gibi sunar; güzellik, statü, eğitim, para ya da sosyal beceriler üzerinden ilişki kurar. Böylece aşk bile bir çeşit alışverişe dönüşür: “Benim sunduklarım karşılığında sen bana ne vereceksin?”
Yazar sevgiyi farklı türlere ayırarak inceler. Kardeşçe sevgi, insan sevgisinin temelidir; yalnızca belli bir kişiye değil, tüm insanlığa karşı duyulan bağlılığı içerir. Anne sevgisi, koşulsuz kabulü ve güveni temsil ederken; erotik sevgi seçicidir, daha derin ve özel bir birleşme arzusuna dayanır. Ancak Fromm erotik sevgiyi yalnızca tutkuya indirgemez. Ona göre gerçek erotik sevgi sahip olma isteğiyle değil, iki bireyin özgürlüğünü koruyarak yakınlaşmasıyla mümkündür. Bunun yanında kişinin kendini sevmesi de önemli bir başlıktır. Fromm burada bencillik ile öz sevgiyi ayırır; kendini seven insan başkasını da daha sağlıklı sevebilir, çünkü kendi varlığıyla kavga halinde değildir.
Kitabın en güçlü tarafı, sevgiyi romantik klişelerden kurtarmasıdır. Fromm, sevginin sadece bir his değil; bilgi, sorumluluk, saygı ve özen gerektiren aktif bir tutum olduğunu vurgular. Birini seviyorsan onu yalnızca istemezsin; onun varlığına dikkat kesilir, ihtiyaçlarını anlamaya çalışır ve gelişimine katkıda bulunursun. Bu yaklaşım kitabı yalnızca aşk üzerine bir eser olmaktan çıkarıp insan ilişkileri üzerine felsefi bir incelemeye dönüştürür.
Ancak kitabın eleştirilebilecek yanları da vardır. Yer yer didaktik bir tona kayar; sanki okuyucuya yalnızca ilişki değil, yaşam biçimi de öğretmek ister. Ayrıca bazı bölümlerde modern bireyin karmaşık duygusal yapısı biraz fazla genellenmiş görünür. Bugünün dijital ilişkileri, hızlı tüketim kültürü ve sosyal medya çağındaki bağlanma biçimleri düşünüldüğünde, kitabın bazı analizleri güncel örneklerle desteklenmediği için uzak kalabilir. Yine de temel düşünce hâlâ geçerlidir: İnsan sevgiyi çoğu zaman yaşamak yerine sahip olmak ister.
Benim için bu kitap, sevginin yalnızca heyecan ya da romantik yoğunluk olmadığını; sabır, emek ve bilinç gerektiren bir olgunluk alanı olduğunu hatırlatan bir metin. İnsan bazen bir ilişkiyi neden sürdüremediğini, neden sürekli aynı döngülere girdiğini ya da neden yalnızlıkla bu kadar mücadele ettiğini bu satırlarda fark ediyor. Fromm’un anlattığı sevgi, pasif bir bekleyiş değil; insanın önce kendini tanıması, sonra karşısındakine alan açabilmesiyle mümkün oluyor.
Sonuç olarak Sevme Sanatı, yalnızca aşkı anlatan bir kitap değil; insan olmanın eksik, kırılgan ve bağ kurmaya muhtaç taraflarını anlamaya çalışan bir düşünce yolculuğu. Kitabı bitirdiğinde elinde büyük cevaplar değil, daha iyi sorular kalıyor: Ben gerçekten seviyor muyum, yoksa yalnızca sevilmek mi istiyorum? Birini hayatıma almak mı istiyorum, yoksa onun varlığını gerçekten büyütebilecek miyim? Belki de kitabın asıl gücü burada yatıyor; okuyucuyu başkalarını değil, önce kendi sevme biçimini sorgulamaya zorlamasında.