···Okunma: 07 Nisan 2026 22:34 Gazi ve Fikriye, Kurtuluş Savaşı yıllarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatındaki duygusal yönü merkeze alan tarihî-biografik bir romandır. Eserde özellikle Fikriye Hanım ile Mustafa Kemal arasındaki karmaşık bağ üzerinden hem bir aşk hikâyesi hem de bir milletin yeniden doğuş süreci anlatılır. Roman, tarihî gerçeklerle kurgu unsurlarını bir araya getirerek okuyucuya duygusal ve etkileyici bir atmosfer sunar.
Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, güçlü kadın karakterlerden biri olan Fikriye Hanım’ın iç dünyasının ayrıntılı biçimde işlenmesidir. Fikriye; fedakâr, hassas ve derin bir sevgi taşıyan bir kadın olarak anlatılır. Mustafa Kemal’e duyduğu bağlılık, onun hayatının merkezine dönüşür. Ancak bu sevgi zamanla yalnızlık, kırgınlık ve çaresizlikle iç içe geçer. Bu yönüyle eser, karşılıksız ya da tamamlanamayan aşkın insan ruhunda bıraktığı izleri etkileyici biçimde gösterir.
Mustafa Kemal ise romanda yalnızca bir devlet adamı olarak değil; yoğun sorumluluklar altında yaşayan, duygularını çoğu zaman bastırmak zorunda kalan bir insan olarak ele alınır. Ülkenin geleceği için verdiği mücadele ile özel hayatındaki karmaşa arasında sıkışmış bir portre çizilir. Bu durum karaktere daha insani ve gerçekçi bir derinlik kazandırır.
Romanın temaları arasında aşk, fedakârlık, yalnızlık, vatan sevgisi ve hayal kırıklığı öne çıkar. Özellikle bireysel duygular ile tarihî sorumlulukların çatışması eserin temel yapısını oluşturur. Yazar, dönemin atmosferini detaylı tasvirlerle aktarırken okuyucunun hem tarihî olayları hissetmesini hem de karakterlerin duygusal dünyasına yaklaşmasını sağlar.
Dil ve anlatım açısından eser oldukça akıcı, duygusal ve betimlemeler bakımından zengindir. Yer yer hüzünlü ve melankolik bir hava hâkimdir. Bu nedenle kitap yalnızca tarihî bir roman değil, aynı zamanda yoğun psikolojik çözümlemeler içeren dramatik bir anlatı niteliği taşır.