2026 163. kitabı
19 mayıs a özel Atatürk ile ilgili bir kitapla geldim .Atam öyle önemsemiş ki 19 mayıs ı ,doğum tarihim demiş bu tarihe.. Atamla ilgili yüzlerce kitap okumuşumdur herhalde çocukluğumdan beri .Ama gönül işleri hep bir tabu olmuş. İyi de olmuş bence .Hangi filmdi tam hatırlamıyorum galiba Veda idi .Atatürk Latife Hanım ile evliyken Fikriye Hanım Ankara ya geldiğinde Latife Hanım kıskançlık yapıyor ve Atatürk ü azarlıyordu. Bu film büyük infial yarattı toplumda. Zülfü LiVaneli yönetmisti filmi ve Salih Bozok un anılarına dayanıyordu. Kimi çok kızdı Atatürk ü küçük düşürdüğü için, kimi gayet insancıl buldu .Çünkü neticede O bir milleti yokluktan tekrar meydana getirse de bir insan .. Velhasıl kelam zor konular bunlar .Bu kitapta biraz öyle açıkçası.. Con Sinov la ilk kez tanıştım bu kitapta ama asla son olmayacak .Açıkçası enteresan geldi ismiyle degil de kod adla kitap çıkarması da .. Corinne bir İtalyan ama dedesi vaktinde Istanbul a gelmiş ve sarayda görevli.Hatta aileden bir Paşa bile var .Yani tam anlamıyla Osmanlılaşmış bir aile .Corinne bir asker olan Ömer Lütfi beye aşık oluyor .Ama onun ailesi gayrimuslim bir kadınla evlenmesine izin vermiyor .Onlarda aile olmadan evleniyor .Ama bir bahtsızlık sonucu 2 yıl sonra Balkan Harbinde şehit düşüyor. Corinne 1 yaşındaki bebeği Reşat la kalıyor. Bir cemiyette Mustafa Kemal ile tanışıyorlar.Ona Fransızca öğretmeye başlıyor .Sonra Mustafa Kemal in Sofya ateşeligine atanması sonucu ayrılık gerçekleşiyor. VE yıllar sonra Corinne yeğeni Melda Hanım Mustafa Kemal den Corinne e yazılan mektupları buluyor .Mektuplar ilk kez 1954 yılında Milliyet gazetesinde Peyami Sefa tarafından yayınlanmış. Mektuplarda sanki en başlarda duygusal bir yakınlık varken ,sonra dostluga evrildiği farkediliyor . 1912 yılında Corinne ın Mustafa Kemal hakkında bulunduğu kehanet cok etkileyici .Onun tüm dünya tarafından tanınan bir adam olacağını öngörüyor o zamandan .. Ben zaten mektup tarzı okumaları çok seviyorum. Edebiyatımızda bu tarzda yazılmış çok güzel kitaplar var .Bu da onlar arasına girdi benim için .. Kitapla kalın dostlar ... Corinne & Mustafa Kemal - Son Mektup
Corinne & Mustafa Kemal - Son MektupCon Sinov · Masa Kitap · 053 okunma