2026 27. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2026 01:53
Ernest Hemingway 1899 – 1961 Modern Amerikan edebiyatının en etkili yazarlarından biridir. 1954’te Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Eser Yayın yılı: 1929 Gerçek yaşam deneyimlerini romanlarına taşımıştır; savaş muhabirliği yapmış, avcılık ve denizcilikle ilgilenmişti Kısa, sade ve güçlü anlatımıyla tanınır. Buzdağı tekniği” denilen yöntemi kullanır: Duyguların büyük kısmını açıkça söylemez, satır altına bırakır. Savaş, yalnızlık, ölüm, cesaret, aşk, insanın dayanıklılığı gibi temaları işler. Ama Hemingway herkes için aynı etkiyi yaratmaz. Eğer bir okur: * yoğun olay örgüsü, * çok hareketli kurgu, * sürekli açıklanan duygular bekliyorsa, onu “fazla sade” bulabilir. Fakat insanın iç yalnızlığına, hayatta tutunma çabasına ve sessiz derinliğe ilgi duyan biri için Hemingway çok güçlü bir yazardır. A Farewell to Arms, I. Dünya Savaşı sırasında geçer. * 1915–1918 arasındaki dönemi, özellikle de savaşın en yoğun yıllarını anlatır. * İtalya’nın Avusturya-Macaristan’a karşı savaştığı dönem anlatılır. Kuzey İtalya Cephesi * Gorizia çevresi * Isonzo Nehri hattı * Alp dağları * Cephe gerisi askerî hastaneler Silahlara Veda birinci tekil şahıs anlatımla yazılır. Yani hikâyeyi doğrudan: Frederic Henry anlatır. * Olayları “ben” diye yaşar ve aktarır. * Yani dışarıdan bir anlatıcı yoktur. * Biz her şeyi onun gözünden, onun algısı kadar görürüz. Bu önemli: Hemingway burada bilinçli olarak “soğuk ve sınırlı bilgi” etkisi yaratır. Okur her şeyi tam bilmez; Frederic ne kadar hissederse biz de o kadarını hissederiz. Bir noktadan sonra romanın ağırlık merkezi savaştan çok: * kaçış, * sevgi, * güvenli bir hayat arayışı, * ölüm korkusu, * insanın kader karşısındaki çaresizliği üzerine yoğunlaşır.
Silahlara VedaErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 20257,9bin okunma