·448 syf.····Okunma: 19 Mayıs 2026 01:35 Keşke birisi bana Marai okumaya bu kitapla başlamalısın deseydi. Marai’nin yazma serüveni nasıl şekillendi. Hayatının eserleri üzerindeki etkisi nedir? Marai’nin kontrollü dili , anlatımının o havalı ve telaşsız halinin ve hissedilen o derin melankolinin nerden geldiğini anlamış oldum Bir Burjuvanın İtirafları ile !
Hayatının on dört yaşına kadar olan bölümü okurken sıkılabilirsiniz ama sadece bir anlatı değil duygu geçişini özümseyebilirseniz Sandor Marai’nin yazın dünyasına sizi kabul etmesi daha da kolaylaşır
Sonraki dönemde var olan köklerinden uzakta ; maceracı bir köksüzlükle yaşadığı yıllar , çektiği yoksulluk , evliliği , şehir değiştirmenin zor olduğu zamanlarda ülke değiştirip ayakta kalması , tüm zorluklara göğüs germesi - farkındayım burası arabesk oldu ama- ayyaşlığı, genç yaşta düştüğü o gönüllü bataklık belki de içine kapanık yazılarının/anlatımının ip ucunu bize veriyor.
Ait olduğu bir dünya yok belki de ama Babasının ölümünün onu çektiği ruh hali öyle anlatmış ki derinden hissettirdi.
Peki Marai’nin burjuva tanımı ile bilinen anlamda burjuva tanımı aynı düzlemde buluşabilir mi ? Bence hayır ama kitabı okurken aklınızın bir ucunda bulunsun.
Marai’nin karanlık, kalabalıklar içinde bile yalnız halini ajitasyon olmadan anlatması takdire şayan bir kabiliyet.
Not: Art arda Marai eserlerini okumayın