2026 19. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 20:05
Roman, Osmanlı öncesinde dini nedenlerle Haçlı Orduları tarafından, 1. ve 2. Dünya Savaşları sonrasında, 1992 Savaşı’nda ise Sırplar ve Hırvatlar tarafından sürekli soykırıma tabi tutulan ama asla yok edilemeyen Boşnak halkının acılarını Türk okuyucusuna tanıtmak amacıyla yazılmış. Ana karakter Nimeta, evli ve iki çocuğu olan bir gazeteci kadındır. Kendisi gibi gazeteci olan Stefan ile gizli aşık yaşarlar. Stefan, Nimeta’dan kocası Burhan’dan boşanmasını ister ancak Nimeta bu adımı atamaz ve Stefan onu terk eder. Bu kişisel çalkantı yaşanırken Belgrad’da Sırp milliyetçiliğini kışkırtan bildirgeler basılmaya başlar ve bölgede gerilim tırmanır. Kitapta tarihi olaylar, Nimeta’nın hikayesiyle harmanlanmıştır. Ayşe Kulin bu eserini de diğer kitaplarında olduğu gibi çok açık ve anlaşılır bir dille kaleme almış. Sevdalinka, yalnızca bir aşk romanı değil savaşın insan üzerindeki yıkıcı etkisini, kimlik mücadelesini ve tarihsel adaletsizliği aktaran önemli bir eserdir. Bosna Savaşı’nı ve Boşnak halkının tarihini anlamak isteyenler için hem duygusal hem de bilgilendirici bir roman. y”Yani dediğim gibi aslında yazarın romanları akıcı fakat kitabın ilk bölümlerinde çok tarihi olaylardan siyasi kişilerden bahsettiği için oralar beni sıktı, ana konuya pek odaklanamadım böyle bölük pörçük bir okuma oldu benim için ama tarihe ilgisi olanlar kesinlikle okumalı.
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202015,2bin okunma