2026 21. kitabı
Oyun, hayali bir ülke olan “Dolaryanda”da geçer. Fakir bir doktor olan Dalbanezo, verem aşısını bulur. Kızı da verem hastasıdır. Bu buluşu, sermaye sahipleri, komisyoncular, gazeteciler ve güç odakları tarafından hızla ticarileştirilir ve sömürülür. Doktorun buluşu kısa sürede bir kapitalist kumpasa dönüşür; bilimsel keşif, para ve güç hırsıyla kirlenir. Oyunda ilim/cehalet, yoksulluk/zenginlik, masumiyet/suçluluk gibi karşıtlıklar keskin ve hicivli bir dille işlenir. Nazım Hikmet, oyunda vahşi kapitalizmi, paranın insani değerleri (bilim, sağlık, sevgi) nasıl öğüttüğünü sert ve mizahlı bir şekilde eleştirir. Karakterler renkli ve abartılıdır; diyaloglar akıcı ve doğal bir dramatik yapıya sahiptir. Nazım’ın erken dönem tiyatro eserleri arasında yer alır ve toplumsal gerçekçi yaklaşımını gösterir. Hem epik tiyatro (Brecht etkisi sezilir) hem de dönemin avangart ve dışavurumcu etkilerini taşır. Türkiye’de ilk sahnelendiğinde büyük ilgi görmüş, ancak siyasi içeriği nedeniyle de tartışılmıştır.
KafatasıNazım Hikmet Ran · Adam Yayınları · 1991381 okunma