Küçük Yerler #okudumbitti
Tamam bu bir çocuk kitabı… ama ben neden ışığı kapatamıyorum?
Bu, Katherine Arden’dan okuduğum ilk kitaptı ve daha ilk sayfalarda “tamam, bu yazarın kalemi bana göre” dedim. Dil hem akıcı hem de atmosfer kurma konusunda inanılmaz güçlü. Özellikle o sonbahar serinliği, sis, çiftlik kokusu, ıssız yol hissi… Kitabı okurken sanki montumu giyip o tarlaların içine ben girmişim gibi oldu.
Hikâyenin en sevdiğim tarafı “kitabın içinde kitap” kurgusu oldu. Ollie’nin eline geçen o ürkütücü hikâye, sadece bir arka plan değil; adım adım gerçekliğe sızan, gerilimi sürekli diri tutan bir şey. Bir noktadan sonra “tamam artık bu tesadüf değil” diyorsun ve sayfaları daha hızlı çevirmeye başlıyorsun. Hele o çiftlik gezisi… masum bir okul etkinliği gibi başlayıp, kısa sürede “ben olsam şu an çığlık atıp koşardım” seviyesine çıkıyor.
Ollie’yi ayrıca çok sevdim. Klasik “kahraman çocuk” gibi değil; kırılgan, içine kapanan, kafasının içinde yaşayan, ama iş ciddileşince cesaretini bir şekilde toparlayan biri. Onunla birlikte korkuyorsun, şüpheleniyorsun, bazen “hayır hayır oraya girme!” diye içinden bağırıyorsun. Ayrıca yanına katılan iki çocukla kurulan o küçük ekip dinamiği de çok tatlıydı; hem gerilim var hem de dostluk duygusu hikâyeyi yumuşatıyor.
Ve evet… korkuluklar. Ben korkuluklara “süs” gözüyle bakıyordum. Artık bakmıyorum. Kitap bence en etkileyici yerini “henüz tam bir şey olmadan önce” yakalıyor: sanki tehlike kenarda bekliyor, görünmüyor ama var. Bu belirsizlik hissi, ortaokul seviyesinde bir hikâye için bile fazlasıyla başarılı.
Bir de kitabın altında usulca akan başka bir tema var: yas ve kayıpla baş etme. Asla ajitasyona kaçmadan, çocuk dünyasının içinden, doğal bir şekilde veriyor bunu. Ollie’nin kitaplara sığınması, bazı şeyleri görmezden gelmeye çalışması, sonra mecburen yüzleşmesi… Bence “sadece ürkütücü bir macera” olmanın ötesine geçiren şeylerden biri de bu.
Eğer sonbaharda temalı, hem sürükleyici hem ürpertici, ama aynı zamanda kalbi olan bir hikâye arıyorsanız Küçük Yerler tam isabet. Ben çok sevdim; yazarla tanışma kitabım oldu ve kesinlikle devam edeceğim.
@olimposcocuk
@arden_katherine