2026 27. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 13:42
Bir tarih profesörü olan Graham ilk eşiyle kötü biten evliliğinin ardından ikinci kez evlenir. Karısı Ann eski bir oyuncudur. Her şey onun için yolunda giderken kızıyla geçirmeyi planladığı bir gün eski eşinin yönlendirmesiyle sinemaya gider ve Ann’in eski bir filmiyle karşılaşır. Eski eşinin bu minik hareketi Graham’ın bilinçaltındaki takıntıları gün yüzüne çıkarır. O günden sonra karısının onunla tanışmadan önceki hayatına, özellikle oyunculuk yaptığı dönemde neler yaşadığına takıntılı bir şekilde kafa yormaya başlar. Bunu da daha çok cinsellik üzerinden yapar. Sürekli karısının eski filmlerini seyrederek hangi yakınlıkların rol gereği hangilerinin gerçek olduğunu anlamaya çalışır. Takıntısı gün geçtikçe artar, rüyalarını, tüm hayatını ele geçirir. Sadece boş zamanlarını değil günlük hayatının akışını da bu takıntı şekillendirmeye başlarken çiftin ilişkisi de değişime uğrar. Takıntısının ortaya çıkmasını aslında eski eşinin tetiklemiş olması çok manidar geliyor bana. Bu kadar büyük bir kıskançlık hissetmesi, kendisinin de bir geçmişi varken çılgınca karısının geçmişini eşelemeye çalışması, doz arttıkça beni şaşırttı. Kontrol edemediği bir geçmiş karşısında kendini iktidarsız hissetmesi ve Ann’in oyunculuğu sayesinde zihninde kolayca canlandırabildiği ihtimaller, medeni ve aklı başında görünen bir insanın ne hâle gelebileceğini çok çarpıcı biçimde gösteriyor. Ve en nihayetinde nasıl olduğunu anlamadığım finale geldim. Yani, dehşet içerisinde dinledim. Gayet bilgili, tecrübeli, aklı başında bir adam neler yaptı yahu? Kıskançlığın ve takntının ağır ağır tırmandığı bir hikâyenin finali çok hızlı ve beklenmedik oldu.
Benimle Tanışmadan ÖnceJulian Barnes · Ayrıntı Yayınları · 2002258 okunma