Yıkanan Kadınlar ,Çin Kültür Devrimini ve sonrasını , kadın karakterler üzerinden anlatan bir roman.
Büyüme dönemleri 1960-1970 arasına denk gelen romanın ana karakterleri aşkı ,dostluğu,cinselliği öğrenirken geçmişin travmaları ile de yüzleşirler. Romandaki her kadın karakter üzerinden ayrıntılı bir değerlendirme yapılabilir. Chiao,Fen,anneleri Wu,arkadaşları Fei ve You You,sonradan dahil olan Ven karakteri....incelikli psikolojik tahliller ile çok güzel çizilmiş. Eğer bir karakteri anlayabiliyor,onunla bağ kurabiliyorsan orada karakterler iyi anlatılmış demektir.
Romanı o anlamda çok başarılı buldum. Ama tabii ki aksayan yerleri vardı. Romanda hiçbir şeye hizmet etmeyen gereksiz ayrıntılar gibi.Kurguya ve karaktere hiçbir katkısı yoktu.(Gereksiz sevişme sahneleri ...)
Romanın genel konusu ise şu: Pekinli iki mimar olan Wu ve Yixun, Kültür Devrimi sırasında cezalandırılarak "Sazlık Nehri" adlı bir zorunlu çalışma kampına sürülür.
Kızları Tiao (12) ve Fan (7), Fuan şehrindeki küçük bir apartman dairesinde yapayalnız kalarak başlarının çaresine bakmak zorunda kalırlar.
Kamptaki ağır koşullara dayanamayan anne Wu, şehre dönüp orada kalabilmek için sahte bir kalp hastalığı raporuna ihtiyaç duyar.
Bu süreçte bir doktor olan Dr. Tang ile ilişki yaşamaya başlar. Bu sadakatsizliği ilk fark eden, annesine karşı derin bir öfke ve utanç duyan büyük kızı Chiao olur.
Bu yasak ilişkiden Kuan adında küçük bir kız bebek dünyaya gelir. Chiao annesinin ihanetine duyduğu kızgınlıktan, Fan ise annesinin sevgisini kıskandığından bu bebeği asla kabullenmez.
Chiao ve Fan, bir gün küçük kardeşleri Kuan'a göz kulak olurken onu kasıtlı olarak görmezden gelen oyunlar oynarlar.
Bu ihmalkârlık esnasında küçük Kuan, sokaktaki açık bir lağım çukuruna düşerek feci şekilde can verir.
Bu ölüm, iki kız kardeşin ve arkadaşları Fei'nin hayatına ömür boyu taşıyacakları bir suçluluk duygusu ve sır olarak kalır.
1980'lere gelindiğinde Çin'de Batıya açılma ve ekonomik büyüme başlar. Bununla birlikte karakterler de geçmişlerinden kaçarak farklı alanlara yönelirler. Mesela Chiao,çocuk kitapları editörü olur.
Roman tema olarak kadın dayanışmasını,sadakatsizliği,evliliği,aileyi,cinselliği, aşkı anlatır.
Romanın adı neden Yıkanan Kadınlar (The Bathing Woman)dersek sanırım arınmayı,geçmişi temizlemeyi anlatıyor. Hem kişisel bir arınma hem de toplumsal bir arınma bu.Kültür Devrimi ile geleneksel Çin Kültürü ve burjuva alışkanlıklar yok edilmeye çalışılmış bu despotluk yıllara dayanan bir travmaya yol açmış. Ailevi travmalar, toplumsal travmaları tetiklemiş. Bu konuda yazılmış çok iyi bir roman önerebilirim:Ruh Dağı-Gao Xingjian. Nobel ödüllü yazar unutturulmaya çalışılan Çin Kültürü'nü yaptığı bir yolculuk sırasında yeniden keşfeder. Yazardan otobiyografik özellikler taşıyan roman anlatım biçimi bakımından da oldukça ilginç bir eser. (Ben,sen ,o karakterleri üzerinden anlatır.)Mutlaka okuyun.