Söyle, kardeşim Mayakovski, insanlar yalansız yaşamayı neden beceremezler?
◇ Bugün sizlere okurken derin derin düşünmemi sağlayan bir kitaptan bahsedeceğim. Hem düşündürdü hem de hüzünlendirdi. Doymak gibi önemli bir eylemin bile dünya üzerinde eşit olmadığını bir kez daha hatırlattı.
◇ Kitabımız, anlatıcının Vladimir Mayakovski'ye yazdığı mektuplardan oluşuyor. Kitabı bitirdikten sonra Mayakovski hakkında birkaç bilgi edindim. Kendisi için sadece şair demek eksik kalır. Ekim Devrimi sırasında Sovyet Rusya'da devrimci bir kişiliği de varmış. Hayatının son dönemleri biraz zor geçmiş olacak ki 1930’da intihar ederek hayatını sonlandırmış.
◇ Anlatıcımız mektupları 2014 yılında Tahran'dan yazıyor ve " İnsanın insana en çok saklandığı, sığındığı; insanın insandan en çok kaçtığı, uzaklaşmak istediği yerin adıdır Tahran." diyor Tahran için. O yıllarda Tahran ağır ekonomik yaptırımlar altındaymış.
◇ Bu bilgileri öğrendikten sonra kitaptaki birçok kısım bana daha anlamlı geldi. Yaptığı eleştirileri sade, samimi ve şiirsel bir dil kullanarak yapan yazar bazı kısımlarda insan olabilmenin önemine değindi. Bazı kısımlarda ise politik eleştirilerde bulundu.
◇ Kitabın kapağını kapattığınızda sizlere kalan şey sevgi, dürüstlük, sağduyu ve merhamet gibi duyguları ömrümüz boyunca kaybetmemiz gerektiği oluyor.
Sevgili MayakovskiZeki Bulduk Dekalog Yayınları