Kitap adı : Kadınlar Ülkesi (Herland)
Yazar adı : Charlotte Perkins Gilman
Kitap türü: Bilimkurgu klasiği, Fantazi
Çeviri: Sevda Deniz Karali
Sayfa sayısı : 209
Uzun zamandır bu kadar eğlenceli bir kitap okumamıştım. Okurken ben çok eğlendim
Kafamda her an, keşke böyle bir ülkede yaşasaydık, nasıl olurdu soruları yankılandı.
Yazar, eseri yazarken her şeyi o kadar çok ince düşünmüş ve detaylandırmış ki.
Hiçbir konu boşluğa düşmiyor, hiçbir sorunuz cevapsız kalmıyor.
Kitaba gelince, bir kaç erkeğin keşfettiği farklı bir ülke düşünün ve o ülkede yaşadıkları olaylar zincirine şahit oluyorsunuz.
Yazar kitabında çok farklı bir ülkeden bahsetmiş, kısaca Kadınların olduğu bir ülke ve o ülkede her şey herkesin yararına göre oluşturulmuş. Herkes huzur içinde ve mutlu yaşıyor o ülkede.
Her şeye hep beraber karar veren ve yapan kadın kahramanlarla dolu bir ülke.
Ülkede et yenmiyor, süt içilmiyor çünkü her canlı kutsal onlar için.
Özellikle anneliğe dair çok güzel vurgular okuyorsunuz kitapta.
Anne, her şeyle mücadele etmek zorunda kalmıyor çocuğunu büyütürken, gerekli yardımları alıyor orada.
Ülkede yaşayan erkek yok ve bu da sen güçlüsün, sen bu işi yapma, yap ayırımı da ortadan kalkıyor.
Ülkenin kendi kanunları, kuralları ve dilleri var. Kitabın hikayesini ve yaşadıkları maceraları kahramanlardan biri olan Vandyckin kaleminden yazılmış gibi okuyorsunuz.
Kitaptan kesitler:
- Kadınlar Ülkesinde, bize zarar bile vermemişler, sadece uyumamıza sebep olan bir ilaç verip eşyalarımızı saklamışlar.
- Keşke saçları biraz daha uzun olsaydı, o zaman çok daha kadınsı görünürlerdi
- Bütün tarihimizi okuyabilirsiniz, bizim ülkemiz ikibin yıldır var. Okurken sıkılmazsınız, tarihimiz kısa ve öz yazıldı
- Burada gördük ki çevre üzerindeki hayat baskısı, cinsiyet gözetmeksizin insan beyninde yaratıcı tepkilere sebep olurmuş, farkındalık sahibi bir anne, çocuğunun iyiliği için sınırlara aldırmadan planlar yapar ve bu planları uygularmış.
- Kadınlar Ülkesinde, kadınlar erkeklerden korkmaz.
Hiçbir şekilde ürkek değiller, zayıf değiller.
- Alışmış olduğumuz dünyadan çok farklıydı burası, kadınlara kaba kuvvet uygulamaya kalkınca, Kadınlar ülkesinden kovuluyorduk.
Bu tarz kitapları okumayı sevenlere, kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Çok değerli bir eser yazmış Charlotte Perkins Gilman.
Bu da benden olsun: Herkes herkesin sınırlarına saygı duysa ve doğru algılasa, sorun kalmayacak ve herkes huzur içinde yaşamına devam edecek ama işte ama... İmkansız değil üstelik, mümkün de bu...!
Aylin Özgür