Her Yolculuk Özeldir
2026 11. kitabı
"Kendimizden cikmadikca kendimizi görmenin mümkün olmadigini düşünüyorum.." Yazarın eserde vermek istediği ana mesaj, temel felsefe.Hayalperest bir adam, kral ve temizlikçi kadından oluşan üç ana karakter.Hayaline (bilinmeyen Ada) ulaşmak için kraldan tekne isteyen adam, zorla da olsa tekneyi veren kral, ve adamın cesaretine aşık olup onun peşinden giden temizlikçi kadının hikayesi. Eser, temelinde bir "bilinmeyeni arama cesareti.." Ve insanın kendi ruhuna, kendi benliğine yapmış olduğu bir içsel yolculuk olarak da değerlendirilebilir.Ve tabi çoğu eserim olmazsa olmazı "aşk".Bunun yanında kral "statüko"yu tekne isteyen adam da, "özgür insan, özgürlük arayan birey"i temsil ediyor.Tabii kitabı okumadan önce Jose Saramago onun dünya görüşü ve hayat felsefesi hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririm. Bu ön bilgi metaforları anlayabilmenize, kitabı değerlendirip anlamlandirabilmenize katkı sağlayacaktır. Tuhaf gelen tek şey, eserde nokta ve virgül.disjnda hiçbir imla ve noktalama işaretinin kullanılmamış olması.Yazarin tarzı bu şekilde. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
Bilinmeyen Adanın ÖyküsüJosé Saramago · Kırmızıkedi Yayınevi · 200927bin okunma