Spoiler içerir!!!;
2026 23. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 16:46
Ahh bee Yusuf!... Çok üzüldüm bitirince. Sabahattin Ali'nin güzel betimlemeleri ve anlaşılır üslubu ile çabuk bitirilebilen ve çokta sevdiğim bir eser oldu benim için. Konuya gelecek olursak girişten çok etkilendim eşkıyalar tarafından anne ve babası öldürülen ve yanı başlarında duran çocuk Yusuf vay be ne cesur bir çocukmuş dedirtti. Ve tabii ki orayı incelemeye gelen yüce gönüllü kaymakam Salâhattin bey hiç oğlu yoktur tek kişi Muazzez vardır bide eşi Şahinde çok ayar oldum bu kadına,bir anne olmasına rağmen kızını soktuğu durumlara, düşüncesiz davranışlarına... Her neysee. Hilmi bey ve oğlu Şakir hani olur ya filmlerde babasi zengin(genel olarak fabrikatör)olup oğlu çapkın olup sağda solda kızlarla kötü yollara düşen Şakir tam olarak öyle biri, en çok üzüldüğüm Kübra ve annesi oldu ve her şeye rağmen babasız/ kocasız oldukları için çalışmaları. Çok sayıp sövmek geldi içimden Şakire. Olaylar çok hızlı gelişiyordu. Ve bir diğer üzüldüğüm kişi ise Yusuf'un arkadaşı zavallı Ali. Yusufla Şakir tartışınca Şakirde küçük beyniyle intikam almak istiyor böylelikle Muazzez ile evlenmek istiyor. Babasıyla konuşup plan yapar Salâhattin beyle kumar oynayıp borç karşılığında kızı alacaklar eee Yusufta bir çözüm yolu arar ve Aliden alır bunu ve olayların sonra tam bir felaket.... Bir dernekte kafası hoş olan Şakir olayı biliyor ve sarhoşlukla Aliyi öldürür hele ceza almaması beni çıldırttı neymiş babasi fabrikatör ya kimse şahitlik etmez ve elini kolunu sallaya sallaya çıkar aslında kaç yıl önce yazılmış olmasina rağmen şimdide bir şeylerin değişmemesi ne acı ne rezil bir durum. Parayla ve mertbeyle suçundan kaçma. Ohh ne âlâ memleket!... Ve bence olayların kopuş noktası Yusuf'un en son Muazzez ile nikah kıyması, ardından kaymakamlikta işe girmesi ve tabii ki Salâhattin beyin ölümü,yeni kaymakamın gelişi ile olaylar daha sarpa sarıyor. Mertebesi değişen Yusuf sürekli bir yere gider... Ve Şahinde'nin gene gezmeleri,misafir ağırlamaları,eve doluşan erkekler.... Ne yapar eder duygu sömürüsü yapıp kızını yoldan çıkarır ve son sahne Yusuf'un bir akşam eve gelip bunları görmesi çıldırır haklı olarak ve şakir sıkar birkaç el bu deli oğlan da sıkar ve sanırım biri Muazzeze isabet eder. Onu ordan alışı ve gidişi. İnsanın sevdiğine kıyamaması ve yanlışlıkla onu hayattan koparması çok korkunç aklıma şey şiiri geldi Oscar Wilde'nin Oysa herkes öldürür sevdiğini . Yusufun onu atına alıp götürmesi ve sabahında öldüğünü görmesi sahnesi kafamın içinden çıkmıyor bitirince kötü oldum. Kesinlikle tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın kitapla kalın İyi günler (:
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma