Puan vermedi·512 syf.····Okunma: 22 Aralık 2024 01:40 Omuzumda Hemençe Cumhuriyet Devrinde Bir Medrese Talebesinin Hatıraları - Ali Kemal Saran
1- Oflu Mandan Hoca, Sultan Abdulhamid'e karşı çıkan ve serzenişte bulunan hocadır.
2- 6 Temmuz "1929 Sel Felaketi" Sürmene - Of arasında vuku bulmuştur. Bu sebeple yörede bir olay anlatılırken selden önce ve sonra diye ayrımda bulunurlarmış. Fil vakası gibi bir örnek bunun bölgesel versiyonu olarak güncel için kullanılabilir.
3- Sel sebebiyle insanların bir kısmı Hatay Kırkhan'a veya Trabzon Maçka'ya ve Van'a göç etmişlerdir.
4- Sultan Murat Yaylası ve o dönemlerdeki yaşantı hakkında güzel bilgiler var. Özellikle yaylanın şehitliği hakkında kıymetli bilgiler içeriyor.
5- Hamza Abi'yle bu kitabı konuşurken yazarın bizim Ali Ulvi diye bir abimizin dedesi olduğu öğrendim :d
6- Hacı Hasan Efendi: Küçükköylü Hacı Salih Efendi'nin talebesi.
7- Mehmet Zeki Okur - MSP Zonguldak Milletvekili oluyor daha sonra 1977 yılında AP Kayseri Milletvekili oluyor. Bu adam bir ara yine gözümüze çarpar.
8- Bekir Topaloğlu'nun dedesi Topal hoca lakabıyla maruf "Hacı Lakur Mehmet Hanefi Kutluoğlu"dur.
9- Aşıkkutlu Hoca'nın kısa sakalları o dönemlerde diğer hocaefendiler arasında nasıl karşılanıyordu acaba :dd - Hocaefendi'nin hayatına dair "Kıraat Alimi Mehmet Rüştü Aşıkkutlu'nun Hayatı ve Din Eğitimine Katkıları" Mehmet Günaydın diye bir yazar var. Aynı adamın "Oflu Aşıkkutlu Hoca" diye bir kitabı da var.
10- "Çaykara'nın Manevi ve Kültürel Değerleri Sempozyumu" diye bir sempozyum yapılmış. Ancak ben kitabını veya pdfsini bulamadım.
11- Abdulgafur Karaismailoğlu Kore'ye Tugay İmamı olarak giden bir hoca. Bu zat orada birçok Koreli'nin Müslüman olmasına vesile oluyor.
12- Hacı Abdurrahman (Beşikçi) Efendi'ye dair de bilgiler var. Özellikle Hacı Hasan Efendi, Aşıkkutlu Efendi ve Hacı Abdurrahman Efendi'ye dair bölümler biraz daha uzun tutulmuş bu benim açımdan çok iyi oldu.
13- Hacı Hasan Efendi; Yetim ve öksüz 4 yaşında babasını 6 yaşında annesini kaybetti. Amcasının himayesinde büyüdü. 2 tanesi erken vefat emiş toplam 9 çocuğu var. Velioğlu Tayyip Zühdü Efendi'nin talebesi. 6 ayda hafızlığı bitirdi. Küçükköylü Hacı Salih Efendi'den "Kaside-i Bürde" okudu. Aşıkkutlu Hoca'nın cenazesini de talebesi Hacı Hasan Efendi kıldırdı. Hacı Hasan Efendi, Mehmed Zahid Kotku Hazretleriyle tanıştı ve O'nun gözetiminde halvete girdi. Daha sonra Mehmed Zahid Kotku Efendi'nin halifesi olmuştur. Yanlış hatırlamıyorsam Muhiddin Hamdi Yıldırım Hoca'dan duymuştum Hacı Hasan Efendi ve Erbakan Hoca halvet arkadaşıymış. Aynı zamanda yazar da Muhiddin Hamdi Yıldırım Hoca'nın akrabası.
14- Tayyip Zühdü Efendi; Çalekli Hacı Dursun Efendi'nin, Cansız Mustafa Efendi'nin ve Hacı Hasan Efendi'nin Hocası.
15- Çalekli Hacı Dursun Efendi; İstanbul'da Daru'l -Hilafeti Aliyye Medresesi ve Sahn-ı Seman'da okudu. Medresetü'l-Kudat tahsiline devam etti. Önce Hacı Ferşad Efendi'ye daha sonra Vizene lakaplı Ahmed Efendi'ye intisap etti.
16- Mapsinolu Hacı Ahmed Efendi'nin soyismi de Öztürkmüş. Mapsinolu Hacı Ahmed Efendi aynı zamanda Mahmud Efendi Hazretleri'nin ve Ali Ulvi Uzunlar Hocamın babası Oflu Edison lakaplı Hüseyin Uzunlar Amca'nın da şeyhidir. Keramet ehli olan bir zatmış.
17- Kitapta "Kambur Rıza" diye bir isimden bahsediliyor. İnönü'nün kardeşiymiş. Gayrı meşru yollardan zengin olduğu söyleniyor. O kadar tarih kitabı oku Kambur Rıza'ya burada rastla.
18- Yazar Konya'da ilçe müftülüğü yaparken Hacıveyiszade Mustafa Efendi'nin camisine gidermiş. Hazret her sabah namazında tilavet secdesi geçen ayetlerden okur ve namazdayken tilavet secdesi yaparmış. Konya'da Dişçi Hacı Mehmed Efendi diye bir zat-ı muhteremden bahsediyor. Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri'nin halifelerinden olduğunu ifade ediyor. Pek kıymetli dostum Osman Sade'ye Dişçi Hacı Mehmed Efendi'yi sordum "kendisinin Konya'da çok meşhur olduğundan bahsetti". Yazarın halife demesini de vekil olarak anlayabiliriz diye bir de şerh düştük.
19- Yazarın Osman Yüksel Serdengeçti ve Osman Turan ile münasebetleri var. Said Nursi ile de müftülüğü sırasında ufak bir görüşmesi olmuş. Said Nursi Hazretleri Oflu ve Çaykaralıları "Oflulardan ve Çaykaralılar'dan Allah razı olsun; onlar Kuran'a çok büyük hizmetlerde bulundular" diyerek övmüş.
20- Hatıratta görev yaptığı yurt içi ve yurt dışı yerleri zikretmesine ve oralardaki hatıralarına yer vermesine rağmen o dönemlerde cemaatlere, siyasi ve dini liderlere dair isim vererek yorum yapmaktan kaçınılmış. Hatırat 15 Temmuz öncesi yazıldığı halde Fethullah Gülen'e dair olumlu veya olumsuz hiçbir şey geçmiyor. Acaba kitap 15 Temmuz sonrası yazılmış olsaydı onlara dair de bir başlık açarlar mıydı diye bir soru aklıma geliyor. Normalde bu yaştaki Hocalarımızın 28 Şubat meselesinden çokça etkilendiklerini görürüz ancak bu kitapta yazarın bu meselelere dair de çok konuşmaması manidar diyerek hatimeyi çekelim…
6 OCAK 2025 PAZARTESİ