Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 08 Mayıs 2026 19:07 Tantûralı Rukayye'nin, 1948 Filistin işgalinden önce başlayıp 2009 yılına kadar yaşananları anlattığı tarihi bir romandır.
Filistin'in Hayfa iline bağlı bir köy olan Tantûra, 21 Mayıs 1948'de işgal ediliyor. Rukayye'nin abileri ve babası dahil olmak üzere köy halkının çoğunluğu katlediliyor; halkın geri kalanı ise topraklarından sürülüyor.
Oğlu Hasan'ın isteği üzerine yazmaya başlayan Rukayye, "Yazmak beni öldürecek," der. Yaşadığı acı anıları kağıda dökmekte zorlanır. Rukayye'nin iç dünyasındaki olağanüstü karmaşa ve acı, kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar yoğun.
Her ne kadar hayali kahramanlar üzerinden aktarılsa da eserde yer alan köyler Filistin coğrafyasının bir parçasıdır. Olaylar kaynağa dayalı ve gerçektir.
Kendi hayatı da beklemekle geçen yazarımız, "hayatla birlikte beklemek" vurgusunu o kadar içten ve can alıcı yapmıştır ki Rukayye'nin ve tüm Filistin halkının acısını tüm kalbimle hissettim. Annesinden emanet aldığı, boynundan hiç çıkarmadığı, evlerinin hayat kapısının anahtarını hiç olduğu yere koyamayan; ömrü boyunca hasretini çektiği deniz kıyısına, Tantûra'ya dönemeyen Rukayye'nin acısı...
Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, insan insandır.