Peki ya tembellik aslında en yaratıcı ve yenilikçi benliklerimizi ortaya çıkarmak için itici bir güçse?
◇ Bugün sizlerle tembellik kavramına karşı bakış açımı değiştiren ve okuyunca sizlerin de fikrini değiştirecek bir kişisel gelişim romanı önerisiyle geldim.
◇ Yazar kitabına başlarken " Meşguliyeti ve durmak bilmeyen üretkenliği yücelten bir dünyada, bu kitap sizi durmaya, düşünmeye ve tembelliğin gizli erdemlerini keşfetmeye davet ediyor. " diyerek ekliyor " Bu değişim serüvenine başlarken tembelliğe, bir zayıflık olarak değil, bir güç olarak, bir engel olarak değil, tam potansiyelinizi ortaya çıkarmanın bir anahtarı olarak, farklı bir açıdan bakmaya hazırlanın."
◇ Bu zamana kadar tembelliği hep olumsuz bir durummuş gibi gördük. Hep çalışkan ve üretken olmalıymışız, aksi halde başarılı olamayacağımıza inandık. Yorulduğumuzda, mola vermemiz gerektiğinde ise yeterli ölçüde çalışmadığımız söylendi. Bu durum da kendi içimizde 'yeterli değil miyim' sorusuyla mücadele etmemize neden oldu.
◇ Yazar, stratejik tembellik kavramını ortaya atıyor ve "Stratejik tembellik, planlı ve amaca yönelik bir zihinsel dinlenme ve yenilenme süreci iken, stratejik olmayan tembellik, herhangi bir fayda sağlamadan sorumluluklardan kaçınmayı içerir." diyerek bildiğimiz tembellik kavramından farkını ortaya koyuyor.
◇ Aslında yazarın anlatmak istediği hayatta bazen mola vermenin normal bir durum olması. Hem zihnimizi hem de bedenimizin uzun çalışmalar sırasında dinlenmesinin verimi arttırdığını savunuyor. Kendim üzerinde yaptığım gözlemlerde bu durumun bende de bu şekilde olduğunu gördüm. Zihinsel olarak üzerine çok düşündüğüm çalışmalarda ya da uzun günler boyunca emek harcadığım işlerde ara vermem geri dönüşümü daha mükemmel olmasını sağladı.
~ "Çalışma ortamında sürekli çaba göstererek kararlar almak genellikle değer verilen bir yaklaşımken, molalar, düşünme dönemleri ve bilişsel kısa yolların akıllıca kullanımını içeren stratejik tembellik aslında daha iyi ve yaratıcı kararlar alınmasına olanak tanıyabilmektedir. " ~
◇ Son bölümde yapay zeka ve tembellik ilişkisinden de bahsetti yazar. Doğru kullanımında çalışma hevesini, üretimi arttırdığını düşünüyor.
◇ Yazar her ne kadar açık ve anlaşılır bir anlatım tercih etse de kitapta bolca tembellik ve çalışma üzerine yapılan bilimsel araştırmaların sonuçları yer aldığı için bu tarz okuma çok yapmayanlar için sıkıcı gelebilir. Ama yazarın bölümleri ve ara bölümleri kısa tutması da okumayı ve odaklanmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca kitapta bahsedilen bilimsel araştırmaları kitabın kaynakça bölümünde görebilirsiniz.
Bazı bölümlerin sonunda da yazarın bizlere verdiği öneriler yer alıyor.
◇ Benim için şahane bir okuma oldu Tembelliğin Derin Bilgeliği. Sizlere de canı gönülden tavsiyemdir. Kitaptan bana kalan ise bazen durup nefes almak her daim bizi ileriye taşır.
Hiçbir Şey Yapmadan Her Şeyi YapmakTodd McElroy