Puan vermedi·184 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Aralık 2023 12:16 Bir çocuk düşün… Sevgi, onun hiç alışık olmadığı bir mucize olsun.
''Bilesin ki kalbimiz kocaman olduğu sürece sevdiğimiz her şey içine sığar." (sayfa: 120)
Şeker Portakalı, şefkate susamış küçük bir çocuk olan Zezé’nin hikâyesini anlatır. Yoksul bir ailede büyüyen Zezé, oldukça hayalperest ve duygusal bir çocuktur. Sevgisiz bir ortamda yetiştiği için kendisini yalnız hisseder. Bu yalnızlığını, şeker portakalı ağacıyla konuşarak hafifletmeye çalışır. Daha sonra Portuga adında biriyle dostluk kurar ve ilk kez gerçek sevgiyi hisseder.
Yazar, çocukluk, sevgi, yalnızlık ve büyümenin acılarını etkileyici bir şekilde kaleme almıştır.
Kitap oldukça akıcı bir dile sahip. Okurken hiç zorlamazken aynı zamanda duyguyu okuyucuya derinden hissettirmeyi başarıyor. Böylece yazar, insanın çocukluk yaralarını ve sevginin iyileştirici gücünü anlatan etkileyici bu romanı dünya edebiyatına kazandırmış oluyor.
Alıntılar:
"Şefkatle Minguinho'ya baktım. Şefkatin ne olduğunu keşfettiğimden beri sevdiğim her şeyi şefkate boğuyordum."
"Aman Tanrım! Hayatımda senin kadar şefkate susamış bir yavrucak görmedim."
"Hayatın şefkatli yanını bana sen öğrettin, sevgili Portuga."
"...çünkü şefkat olmayınca hayatın pek değeri kalmıyor."
"En iyisi, hayallerini olabildiğince korumaktı."
"Hiçbir şey beklemiyorum. Böylece hayal kırıklığına uğramıyorum."
"İnsanlar olmayacak masallar anlatıp çocukların her şeye inanacağını zannediyorlar."
"İnsan babasını doğmadan önce seçemiyor. Ama ben seçebilsem seni seçerdim."