Zıt kutuplar birbirlerini gerçekten çeker mi ? Önemli bir soru, özelliklede kadın ve erkek ilişkilerinde sağlıklı bir birliktelik sürülmesini zorlaştırır diye düşünüyorum fakat aşkın gücünüde hafife almıyorum. Eğer iki tarafta yapıcı ve yumuşak duygularla birbirlerine yaklaşırlarsa aşk zaten her şeyi halleder. Bay Darcy ve bayan Elizabeth'in hikâyesi ilk karşılaşmalarında gurur, kibir ve nefret dolu duygularla başlamıştır. Nerede olursanız olun ilk izlenim (görünüm) çok önemlidir sonrasında ise konuşma bu ikisi ile karşı tarafa verdiklerimiz bize saygı, sevgi ve onur olarak geri döner. Ön yargılı olmak hiç bir zaman iyi değildir düşünmeden, tartmadan karşı taraf için karar vermek ne büyük bir yanılmadır ön yargılı bir insanın kör bir insandan farkı yoktur.
Yazar ikili arasındaki gurur, kibir ve nefret duygularını çok güzel yansıtmış. Kesinlikle okunması gereken bir kitap ve de son olarak "Her ne kadar aşkta gurur olmaz denirse de gurur da aşkın altına serilen paspas olmamalıdır." "Aşkta önemli olan matematik, fizik değildir önemli olan kimyadır."