Aşk ve Gurur

Jane Austen

Aşk Ve Gurur / Kadın ve Mülkiyet
2023 19. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 19:04
Önyargılar üzerine kurulu bir aşk hikayesi ve Toplumsal düzende mülkiyet hakkı üzerinden ataerkil sistemde yapılan evliliklerde kadının ikinci plana atılışına getirilen bir yorumlama. Çoğu zaman hayatımızın belirli dönemlerinde karşıladığımız "farklı" insan portlelerinden kendimizce anlamlar çıkarırız. Aşmayı başaramadığımız bir durum bu. Öyle ki o insanlar için büyük laflar eder büyük ithamlarda bulunuruz. Sanırım en trajik yani yanıldığımızı anladığımız o an. Dünya klasikleri arasında, adından hala sıkça bahsedilen bu eser hepimizin romantik, duygusal, açlığına biraz olsun iyi geliyor. Toplumsal olaylara da değinen yazar kadının yerini ; evlilik , aşk ve sınıf farklıları üzerinden değerlendirmemiz sağlıyor . Eseri filmle eş zamanlı olarak Okudum.( Kitap & film uyarlamalarına da bir önyargınız yoksa izlemenizi tavsiye ederim.) Bunun sebebi dünya klasiklerinden bize kendimizi unutturan o isim karmaşası . Dönem eserlerini okumayı özelikle sevdiğim ve yazarın dolaysız anlatımını ,sade bulduğum için keyifle okudum.
·456 syf.·
2022 55. kitabı
1000K'nın inceleme kısmında iki soru var. Kitabı beğendiniz mi? Başkalarına tavsiye eder misiniz ? Cevabım; hiç düşünmeden Evet , Evet , Evet olurdu. Kitabı Can yayınlarından okudum. Yayınevi adını " Aşk ve Gurur " koymuş. Orginal adı; " Pride and Prejudice ". Pride 'e Gurur diyebiliriz ama Prejudice , aşk değil ki .. Önyargı. İş B. Kültür Yayınları, bu kitabı " Gurur ve Önyargı " adıyla yayınladı. Farklı kitap olduğunu zannetmeyin aynı kitap. Orjinal ismine sadık kaldığın için tebrikler İş Kültür. Gelelim kitabın yazarının adına " Jane Austen ". Dikkat edin lütfen, yazarına demedim, yazarın adına dedim. İlk basıldığında yazarın adı kısmında " By A Lady " yazıyormuş. Çevirmende: Nihal Yeğinobalı. Akıcı, duru bir çeviri, teşekkürler. İngiliz edebiyatı eserlerinin çevirilerinde çok sık yakınılan konu olan Bay, Bayan ve Mr.Miss.Mrs. konusuna değinip ,teknik konuları bitireyim. Kimi Bay ve Bayan olarak çevrilmesinden yana, bendeniz tam tersini düşünüyorum. Şöyle ki, İngilizlerin evli ve evli olmayan hanımlara iki ayrı hitab şekilleri var. Mrs. Ve Miss. Her ikisini de Bayan diye çevrilmesi beni hayli zorluyor. Bu kitapta evli hanım Bennet'in 5 kızı var ,ettimi size 6 Bayan Bennet. Bayan Bennet dediğinde kitap bir anda kısa da olsa akmıyor, anne mi yoksa kızlardan biri mi kast ediliyor anlıyamayabiliyorsunuz. Gelelim kitabın bende uyandırdıklarına; Ben ne okudum böyle. İngiliz Edebiyatına mesafeli daha doğrusu önyargılı idim. Türk, Rus ve Fransız edebiyatı ve bir de Latin Amerika edebiyatı benim favorilerimken 50 sinden sonra İngiliz Edebiyatına da daldık. Şükürler olsun. Shakespeare 'e hele Hamlet'e hiç bir şey diyemem. Charles Dickens; Zweig'in dediği gibi 3 büyük ustadan biri, kesinlikle. Ama. İşte koca bir Ama var. O da, Emily Bronte - Uğultulu Tepeler - ve Jane
2023 89. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2023 17:00
" Ve gurur, kaybedenlerin,acizlerin maskesiymiş, Sevgi dolu yüreklerin gururu olmazmış, Yüreğimde sevgi bulduğumda anladım..” Can Yücel Bennet ailesi ve beş kızı ; Elizabeth, Kitty, Lydia, Marry ve Jane.. Bayan Bennet’in tek arzusu kızlarının iyi bir evlilik yapması.. Çünkü Bay Bennet öldükten sonra kızlarının mirastan yararlanamayacakları ve mirasın yeğeni Bay Collins’e kalacak olması.. Bu yüzden çare olarak evlilik yolu.. Bay Bingley ve Bay Darcy'in bulunduğu baloda doğan aşk..olayların gelişmesi.. İlk Bingley ve Jane aşkı gibi görünse de daha sonradan Darcy ve Elizabeth aşkı öne çıkıyor.. Dönemin zihniyetini, yaşayış biçimlerini, kibir ve gururu dize getirebilecek tek gerçeğin aşk olduğunu anlatan bir eser.. Gurur için aştan vazgeçilir mi ? Aşkın getireceği mutluluk mu yoksa gururun doğuracağı sonuçlar mı ? Aşk insandaki gurur halini değiştirebilir mi ? Aşk, gururu yenmeyi öğretebilir mi ? Aşkta gururun olmadığını gurur varsa aşk olmayacağını gösteren güzel bir eser. Eğer birisi kaderinse araya zaman mesafe hatta insanlar girse bile yine seni bulur.. ilk hissettiğin duygular aynı kalır değişmez. Okurken bazı kısımlar beni düşündürdü. Bay Darcy karakterini ilk zaman sevmesemde sonradan çok sevdim ön yargılarımı kırdı. Dönem farklı karakterlerle, konuşmalarla ve olaylarla çok güzel yansıtılmış. Okurken o dönemin içindeymişim gibi hissettim.
2022 4. kitabı
Okunma: 27 Mart 2022 18:19
Çeviriden mi yoksa zamanlama olarak uygun değildi bilemiyorum ama abartıldığı kadar değil kitap gerçekten elimde süründü. Sanırım beklentim fazlaydı okunabilir kötü de değil fakat benim için bir doyum sağlayamadı
2020 54. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2020 22:29
Ne hastalıklı bir aşk, ne kibirden bozma yanılsama bir gurur, ne vurdumduymaz bir hâl, ne de kararsız bir kalp... kadınlar duyduklarına inanırmış! “O” davranışlardaki tutarlılığa ve mücadeleye inandı. Mutlu muydu? Dert değildi mutlu olmak olanaklardan, sözlerdeki tutarsızlıklara hiç kanmadan gözlemlemek ve doğru yerde kalmak ve gerekirse gitmekti mesele. İnanın sözler değil doğru olan davranışlardır ve biri size nasıl davranıyorsa asıl söylemek istediği de odur. Fazla kurcalamamak gerekir:) . . . “Sen bana, gerçekten sevilmeye değer bir kadının sevgisini kazanabilmek için daha başka erdemlere sahip olmam gerektiğini öğrettin.” .
İlişkiler
Aşk mı Gurur mu ?
2024 19. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2024 21:20
Kitabı okumadan önce biraz tereddüt ettim okusam mı okumasam mi sayfa sayısının fazlalığından dolayı lakin İngiliz edebiyatının önemli yapıtlarından olduğu ve filmini de izlediğim için okumaya başladım. Öncelikle kitabın başları biraz sıkıcı geldi bana fazlaca gereksiz ayrıntı, betimleme, rutin olayların tekrarı gibi. Yazar sonradan olayları canlı tutmayı başarıyor ve nedensizce okumak istiyorsunuz. Aşk romanı gibi anlaşılsa da aslında tam olarak değil. Bu durum Jane Austen'ın aşkı toplumsal bir duygu gözüyle baktığında kaynaklı olabilir, bireyin gözünden bakmıyor ve hatta Elizabeth ve Darcy yalnız kaldıklarında ne konuştukları hakkında hiç bir şey yazılmıyor kitapta... Keşke ve keşke yazar Darcyin gözünden olaylara değinebilseydi, bunu çok isterdim. O zaman olaylar bi tık farklı olabilirdi. Kitap sadece aşki değil birinin ön yargısını diğerinin gururuyla aşkın mağlup gelişini anlatıyor. Keyifli okumalar şimdiden ben çok beğendim.
2017 9. kitabı
Okunma: 31 Mart 2017 09:07
Romanda çok fazla karakter var ama o kadar net ve sade bi şekilde anlatılmışlar ki, okurken hiçbirine yabancılık çekmiyorsunuz. Romanın herhangi bir kısmında sıkıldığımı hatırlamıyorum. Olaylar gayet akıcı ve net bir şekilde anlatılmış. Nedense okurken hep kitabın sonunda bi sürprizle karşılaşacağımı, bu sürprize Elizabeth'in neden olacağını ve kötü bi sonla biteceğini düşünmüştüm ama yazar gayet de sade ve mutlu bir son yazarak beni ters köşe yaptı. Olaylara karşı soğukkanlılığı ve karakteriyle nedense kendimle özleştirdiğim güzel gözlü Elizabeth'in ve güzel kalpli ablası Jane'in mutlu sonlarını okumak beni kitabın sonunda gülümsetti. Kitaptan kendi adıma çıkardığım ders ise "insanlar nasıl gözükürlerse gözüksünler, hatta size kendilerini nasıl gösterirlerse göstersinler önyargılı olma, tanıdıkça ve şans verdikçe mutlaka dışardan gözükenin aksine içlerinde güzel şeyler bulacaksın." İyi okumalar :)
2020 17. kitabı
“Aşk ve Gurur” ya da orijinal adına sadık kalarak çevirirsek (ki bence daha uygun olur) “Gurur ve Önyargı” aslında benim de yıllardır önyargı ile yaklaştığım bir klasikti. Okunması kolay bir aşk romanı olduğunu, daha erken yaşlarda okumanın daha uygun olacağını düşünüp, geç kaldığım için yıllarca okumadığım bir klasik olarak kitaplığımda bekliyordu. #kitaplığımıeritiyorum deyip kavanozdan çektiğim kitaplardan biri de bu olunca, hayatımın düzensiz yoğunluğunu da göz önüne alınca hemen başladım. Evet ön planda; hayatta zengin koca bulmaktan başka amacı olmayan genç kızların hikayeleri ve bunlara karşı gelen, ezberbozan Elizabeth’in aşkını okuyoruz. Ama arka planda 18. yüzyılın sonlarında orta sınıftan bir ailenin penceresinden; aslında toplumun aşka, evliliğe, ilişkilere bakışı, sınıf ayrımı, toplumun baskısı ile zihnimize yerleşen önyargılar işleniyor. Roman, 18. Yüzyıl İngiltere’sini gözler önüne seriyor. Benim en sevdiğim karakter; aykırı Elizabeth oldu elbette. Akranları dikiş-nakış, yemek gibi meziyetleri öğrenirken, o kitap okumayı seçmiş. Her genç kızın hayali zengin bir koca ile evlenmek iken, bu hiç ilgisini çekmemiş. Darcy’ye aşık olana kadar evlenmeyi düşünmemiş bile. Çevresindeki tüm kadınlar “hanımefendi” görünmek adına düşüncelerini kendine saklarken (hatta çoğu düşünmezken); o, karşısındakinin kim olduğuna bakmaksızın fikirlerini özgürce ifade etmişti. Jane Austen’ın, Elizabeth karakterinin kendisinden izler taşıdığı söyleniyor. Belki de bazı yönlerinde kendimi bulduğum için yakın hissettiğim bir karakter oldu.
2020 7. kitabı
Aşk ve Gurur, Fitzwilliam Darcy adlı varlıklı bir adam ile orta sınıf bir ailenin kızı olan Elizabeth Bennett’ın arasındaki çekişmeli aşkı konu alıyor. Birbirine tamamen zıt olan bu iki karakterin en büyük ortak yanlarını ise birbirlerine karşı gururlu ve önyargılı tutumları oluşturuyor. Ancak aralarındaki çekim ve yaşadıkları olaylar, aşkın tüm duygulara üstünlüğünü her ikisinin de kabul etmesini sağlıyor. Aşkın yanı sıra dönemin sosyal şartlarını da incelikle işleyen eser, birey ve toplum ilişkisini sorgulaması bakımından da okurlarının ufkunu tazeliyor. Ben şahsen hayran kaldım. Zaten filmini de izlemiştim ancak kitabı kesinlikle daha iyiydi. Kitabı elinizden bıraktıktan sonra kısa süreli bir hayatı sorgulama evresine giriyorsunuz :) Şimdiden iyi okumalar.
İlişkiler
Yılın İlk Kitabı
Puan vermedi·456 syf.·
2023 1. kitabı
İlk başta gurur öndeyken eninde sonunda aşkın kazandığı bir hayatı okudum, ön yargıların hayatımızda öncelik olarak yer almadığı bir hayat dilerim hepimize...♡
2023 Okuma Raporları

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892