Aşk ve Gurur

Editör:
Şafak Birol

2021 76. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2021 21:25
...𝐽𝑎𝑛𝑒 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛...𝐴𝑠𝑘 𝑣𝑒 𝐺𝑢𝑟𝑢𝑟... 21yasinda Austen ne yasamis ki bu romani yazmis..... ...... kitaptaki karakterler, diyaloglar, yazarın ön planda aşkı anlatırken arkada dönemin ingiliz toplumuna inceden dokundurması süperdir. romanın iki ana karakteri arasında oldukça tatsız hatta kavgalı başlayan ilişki zamanla büyük bir aşka dönüşür )en buyuk asklar nefretle baslar). Eizabeth güzel, esprili, zeki ama önyargılı bir hanımdir.kitabın başlarında Darcy soğuk, gururlu sevimsiz olarak tarif edilir. ama adamın pırlanta gibi bir insan olduğu sonradan anlaşılacaktır. ikisi de zamanla gururu ve önyargıyı bir kenara bırakırlar, kendilerinde eksik olan parçanın karşı tarfta olduğun anlayıp mutlu sona kavuşurlar.... Nasıl anlatsam bilemedim.Bin sene heyecanla beklediğin bir şey sonunda gelmiş de gerek kalmamış gibi.” Mesela Askta Gurur Olmaz Derler Ama Oldugu Icindir Oysa Bunca Kalp Kirikliklari Cunku Ayriliklar Degil Ayrintilar Oldurur Aski.... Cemal Sureyyanin da dediyi gibi_Birbirimize Bir Kac Adim Mesafelerdeyiz Aslinda Ama Aramizda Kilometrelerce Gurur Var... Bana gore yazilmiss en iyi ask romanii....
2021 2. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 20:59
Yine bitmesini kesinlikle istemedigim bir eser.. Inanılmaz sürükleyici sizi adeta kitaba hapsediyor ve bana duymaya hep alışık olduğum bir cümleyi hatırlattı "En büyük aşklar nefretler başlar"
2021 7. kitabı
Gerçek aşk hep varolduğu sürece hiçbir duygu onun önünde duramaz. Çok güzel kitaptı. Bittiği için üzülmüştüm bile. Aşkın olmadığını düşünenler kesinlikle okumalı. :( Aşk ve Gurur Jane Austen
2021 32. kitabı
Kitap ismi gibi gurur ve önyargıyı konu alıyor. Eğer 2005 yapımı filmini izlediyseniz diyebilirim ki tamamen aynı geçiyor. Hatta okurken birçok kısmında filmden kesitler gözümün önüne geldi yani evet filmi daha önce izleyen biri mutlaka hayal gücü kısıtlı bir şekilde okuyacak romanı. Konusu bilindik ama güzel. Günümüzde neredeyse hepimizin önyargılı yaklaşımları olabiliyor başka insanlara karşı yada gururlarımızın bizi yenmesine izin verebiliyoruz ve bunlar bize zarar verebiliyor… Kitapta galiba beni en çok etkileyen kısım insanın birini sevdiği zaman o insan için yapabileceği fedakarlıklar. Günümüz ilişkilerine baktığımızda unuttuğumuz değerlerden biri aslında fedakarlık ve bu kitapta bu duyguyu hatırlamak güzel. Filmi izleyenler için (kendi düşüncem tabiki) tavsiye edemeyeceğim ama eğer izlemediyseniz kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum :)
Puan vermedi·411 syf.·
2021 2. kitabı
İnsanın Aşkı ve Gururu arasında kaldığı ikilemi anlatan muhteşem bir eser. Asıl konusu evlilik olan bu romanda Evliliğin ne denli önemli olduğunu abartılı bir biçimde Bennet ailesi üzerinden anlatılıyor. Roman Aşk mı Gurur mu sorusuna en iyi yanıtı veriyor. Bitirmeden elimden bırakmadığım, bittiğine de çok üzüldüğüm güzel bir romandı.
·411 syf.·
2021 3. kitabı
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Bu kitap ta o kadar isim vardı ki ara ara geri dönüp hangi isim kime ait diye bakmak zorunda kaldım :-) Kitabın konusundan önce size yazardan bahsetmek istiyorum. Araştırdığım kadarıyla Aşk ve Gurur, Jane Austen'ın yirmi bir yaşlarındayken yazdığı ikinci romanı, mutlaka okunması gereken akıcı bir dille yazılmış en güzel klasiklerden biridir. Türkiye'de büyük çoğunlukla Aşk ve Gurur adıyla bilinse de, orijinal adı olan 'Pride and Prejudice'nin karşılığı Gurur ve Önyargı'dır. Austen'ın çok çalkantılı bir aşk yaşamı olmuştur. Mutsuz biten bir aşka sahip olan Jane Austen'ın kendi mutsuz sonuna inat her kitabını mutlu sonla bitirdiği söylenir. Aynı zamanda Aşk ve Gurur'da kendi aşkından izler olduğu öngörülmektedir. Şimdi kitabın konusuna gelince çok sürprizli bir şey yok adından da anlaşılacağı gibi aşk ve gurur :-D Size şahane, mükemmel, okunması gereken bir kitap demiceğim ama kötü, iğrenç, berbat bir kitapta demiceğim. Tüm mesele dar görüşlü ve sığ bir insan olan Mrs. Bennet'ın hayattaki en büyük amacı kızlarını zengin ve nüfuzlu birer adamla evlendirmektir. Ama hayatta hiç kimse görünüşü ve mevkisi ile değerlendirilmemeli.duygular insan hayatının vazgeçilmezidir mutluluğumuzun temel taşıdır düşünceler. Her zaman aşkın diğer duygulardan üstün olduğunu ne kadar yanlış anlaşılmalar olsa da mutlaka gerçeklerin gün yüzüne çıktığı bir gerçektir. Unutmayın ne kadar gururlu olursak olalım mutlaka kazanan aşk olur ve kitap ta da gerçek aşkın soyluluktan ve paradan daha önemli olduğunu düşünen iki insanın aşk serüvenini anlatır.  Sence okuyalım mı? Derseniz bence okuyun. Önce Allah'a sonra kendinize emanetsiniz. Kalın sağlıcakla. ^_^
2020 9. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 11:24
Aşk ve Gurur kitabını okuyorum, aklıma Asi dizisi geliyor. Asi kitaptaki Elizabeth'e, Demir Bay Darcy 'ye benziyor. Başka andırmalar da var. Evet kitabı daha yeni okuyorum. Veeee İlk 100 sayfada karakterlerin fazla olmasından dolayı yavaş yavaş ilerledim ve hiç bitmeyecek sanmıştım. Ama 100 sayfadan sonra olaylar o kadar güzel ilerledi ki çok hoşuma gitti. Pembe diziler, pembe filmler, pembe aşklardan sıkılmış biri olarak bu kitapta aşkın başka yüzünü gördüm. İnsanın kaderinde varsa eninde sonunda olacağına şahit oldum. Kendimi genelde Mr. Bennet'e benzettim; kütüphanesine giden, canı sıkıldıkça kitaplarına sığınan, olayları saçma bulan ve hep sakin kalan. Olaylar ilerledikçe kendimi Elizabeth kadar önyargılı buldum. Bazen Jane kadar saf ve masum buldum. Mr. Darcy gibi gururlu olduğumu farkettim. Ah Mr. Darcy ah. Özetle her karakterde kendinizden birşeyler bulabileceğiniz güzel bir eser. Ben sevdim ve bana çok şey kattı. Okunması gereken bir klasik bence
Puan vermedi·411 syf.·
2021 23. kitabı
O kadar severek ve hissederek okudum ki kitabi sanki olaylar gerçekleşirken oradaydim Elizabeth ve Jane konuşurken onları dinliyordum sanki.. En sevdiğim karakterler Elizabeth ve Jane oldu tabii ki. Kendi fikirlerinden ödün vermemesi her şeyi pat pat söylemesi çok güzeldi. Özellikle Lady Catherine sahnesi çok iyiydi. Jane ise tam bir aptal aşık modundaydı ama sempatik olanlarından ne kadar vazgeçtim dese de bir ihtimal görünce hemen ona sarıldı. Mr. Darcy gelecek olursak gururlu bir adamdan aşık bir adama dönüşünü gördük.. Çok fazla zaman geçirip konuşmasalar da Elizabeth'in söylediklerimi düşünmesi değişmeye çalışması çok güzeldi. Severek okudum ve tekrar tekrar okuyacağım kitaplar arasına girdi Bir kaç tane alıntı bırakacağım. . . Kendi görüşüme göre beni ne mutlu edecekse sadece ona göre davranmaya kararlıyım; sizin ya da benimle ilgisi bulunmayan başka birilerinin ne dediği umrumda değil. . . "Boşuna mücadele ettim. İşe yaramayacak. Duygularım bastırılır gibi değil. Size ne büyük bir tutkuyla hayran ve âşık olduğumu söylememe de izin verin." . . . Gerçekten sevdiğim pek az insan var; hele saygı duyduğum daha az insan var. Dünyayı tanıdıkça hoşnutsuzluğum daha da artıyor; her geçen gün insan karakterinin tutarsızlığına ve akıllı, duygulu görünenlere bile güvenilmeyeceğine olan inancım güçleniyor. . . . Dansı sevmek aşık olma yolunda önemli bir adımdı.
2023 62. kitabı
Evlilik , mutluluk getireceği ne kadar şüpheli olursa olsun , bir genç kızı yoksulluktan koruyan en güzel zırhtı.syf140 Kısaca kitabın konusu; Taşrada yaşayan Bennet ailesinin 5 tane evlilik çağında kızları vardır. 3 kız aklı bir karış havada ve anne onlara her koşulda destekler.2kız ise ailenin en akılı başında bireyleridir. Baba Bennet ise bu karışık mozaiğin tam merkezindedir. Keyifle okunacak evlilik oyunları Toplumsal statü farklarının, görgü ve kültür olarak nasıl ilişkileri etkilediğini .. Aileniz yüzünden nasıl önyargıların kurbanı olunduğuna İngilizsel bir bakış Hayatta asla anne , babanızı ve kardeşlerimizi seçme hakkımızın olmamasının en güzel anlatım tarzı kesinlikle okuyun. Son zamanlarda okuduğum en keyifli klâsiklerden... Her insanda en doğru eğitimle bile üstesinden gelinemeyen , doğuştan gelen , şeytani kusurlu bir tarafın olduğuna inanıyorum. Kibir ve gurur çoğu zaman eş anlamlıymış gibi kullanılsalar da farklı şeylerdir. Bir insan kibirli olmadan da gururlu olabilir. Gurur daha çok bizim kendimiz hakkında ne düşündüğümüz. Kibir ise başkalarının bizim hakkımızda düşündükleridir.
Aşk
2020 129. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2020 09:02
Çok akıcı güzel bir anlatım, olay akışı ve kurgu neredeyse kusursuz. Film izler gibi kaleme almış. Yazıldığı dönem ve yazardan derin izler barındırıyor. Keyifli okumalar

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892