·187 syf.····Okunma: 23 Mayıs 2026 11:13 Kitap, Paleolitik çağ mağara resimlerinden - 21. yüzyıl Kübizm, Soyut sanat , Endüstri çağı sanatına kadar “oluşum süreci içinde” sanat tarihinin evrimsel gelişimini anlatıyor. Tarihsel süreç içinde değişen sanat anlayışlarını, o anlayışın yarattığı sanat tarzları ve diğer sanat tarzlarıyla etkileşimleri, etkisinde kaldığı dönemin felsefesi tek tek ele alınmış. Her sanat tarzının en önemli sanatçıları ve eserleri görseller eşliğinde detaylı olarak inceleniyor.
Kitabın temel tezi sanırım şöyle özetlenebilir;
Sanatçı, her insan gibi belli yeteneklerle dünyaya geliyor ve belli bir ortamda yaşıyor. Sanat tarihine katkısı da bu ortamla olan karşılıklı etkileşimine bağlı olarak gelişiyor.
Sanatçının içinde bulunduğu ortam, olanaklar ve bu durum karşısındaki davranışı, eserlerinde yansımasını buluyor. Bu geleneğe saplanıp kalmakta mı, yoksa sanatı geliştiriyor mu ? Bu gelişim sayesinde yeni bir çığır açıyor mu?
Kitapta bu sorular ışığında sanat tarihini dünden-bugüne ve yarına bağlayan bir “oluşum süreci içinde” ele alıyor.
Kitabın anlatım dili anlaşılır bir üslupta. Bu sayede rahat ve akıcı bir okuma oluyor. Kitapta görsellere de yer verilmiş. Ancak büyük çoğunluğu siyah beyaz ve baskı kalitesi pek iyi değil. Bu nedenle görselleri incelerken internetten yararlanmanızı tavsiye ederim.
Bunun dışında sanata, sanat tarihine ilgi duyuyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Son derece ufuk açıcı ve sahip olduğunuz bilgileri pekiştirmenizi sağlayacak bir kitap.