Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 23 Mayıs 2026 12:26 İçimizdeki Balık: Kendimize Başka Bir Gözle Bakmak
İnsan, aynaya baktığında çoğu zaman yalnızca kendisini görür. Yüzünün çizgilerini, gözlerinin rengini, yaşını ve duygularını fark eder. Oysa Neil Shubin'in İçimizdeki Balık adlı eseri, aynaya biraz daha dikkatli bakmayı önerir. Çünkü insan bedeni yalnızca insana ait bir hikâyenin sonucu değildir; milyonlarca yıllık yaşam serüveninin yaşayan bir özetidir. Kitap, evrim fikrini kuru bir bilimsel teori olarak anlatmak yerine, onu kendi bedenimizin içine yerleştirir ve her bir organımızın geçmişten gelen izlerini ortaya çıkarır.
Shubin'in yaklaşımının en etkileyici yanı, insanı doğanın merkezinden indirip onun ayrılmaz bir parçası hâline getirmesidir. Kitapta geçen "İçkinizden bir yudum alın, müzik dinleyin ve ikinci yayın hücrelerinden oluşan anatomik bir yapıya sahip olduğunuz için şükredin." ifadesi ilk bakışta tuhaf görünür. Ancak bu cümle, insanın en sıradan deneyimlerinin bile milyonlarca yıllık biyolojik miras sayesinde mümkün olduğunu hatırlatır. Bir şarkıyı dinlerken kulağımızın karmaşık yapısını ya da bir bardağı kaldırırken elimizin olağanüstü becerisini düşünmeyiz. Oysa bunların her biri, çok eski canlılardan miras kalan yapıların zaman içinde dönüşmesiyle ortaya çıkmıştır.
Kitabın belki de en çarpıcı yönü, gözlere ilişkin yaptığı yorumdur. Geleneksel düşüncede gözler romantizmin, duyguların ve insan ruhunun simgesi olarak görülür. Shubin ise farklı bir pencere açar: Gözlere baktığımızda yalnızca bir insanı değil, yaşam ağacının derin geçmişini de görürüz. Mikroplardan denizanalarına, solucanlardan sineklere kadar sayısız canlı grubundan gelen moleküller ve genetik miras, gözümüzün yapısında yaşamaya devam etmektedir. Böylece göz, yalnızca ruhun değil, aynı zamanda evrimin de penceresi hâline gelir.
Kitap boyunca fosiller, anatomi ve genetik bilgiler iç içe geçer. Ancak yazarın amacı okuyucuyu bilimsel terimlere boğmak değildir. Tam tersine, bilimsel keşiflerin ardındaki hikâyeleri anlatarak merak duygusunu canlı tutar. Bir balığın yüzgecinde insan kolunun ilk izlerini görmek ya da çenemizin, kulak kemiklerimizin ve dişlerimizin geçmişini öğrenmek, insanın kendisine bakışını değiştirir. İnsan bedeninin kusursuz bir tasarım değil, uzun bir tarihsel sürecin ürünü olduğunu fark ederiz.
Bu yönüyle İçimizdeki Balık, yalnızca bir popüler bilim kitabı değildir. Aynı zamanda insanın kendini yeniden tanımasına yardımcı olan felsefi bir metindir. Kitabı bitirdiğimizde bedenimize farklı gözlerle bakarız. Elimiz artık sadece bir el, gözümüz sadece bir göz değildir; her biri yüz milyonlarca yıllık yaşam mücadelesinin canlı birer hatırasıdır.
Sonuç olarak Neil Shubin, bilimsel gerçekleri hayranlık duygusuyla birleştirmeyi başaran bir eser ortaya koymuştur. Kitap, insanın doğadan ayrı ve üstün bir varlık olduğu düşüncesini sorgulatırken, yaşamın büyük hikâyesi içindeki yerimizi de gösterir. Aynaya baktığımızda yalnızca kendimizi değil, geçmişte yaşamış sayısız canlıyı da taşıdığımızı hatırlatır. Belki de kitabın en büyük başarısı budur: İnsana, kendi bedeninde saklı olan milyonlarca yıllık tarihi göstermek.