Ezilenler/Dostoyevski
2026 4. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 21:12
Ezilenler kitabı, bana göre sadece yoksulluk veya kötü hayat şartlarını anlatan bir kitap değildi. Daha çok insanların duygusal olarak nasıl ezildiğini anlatıyordu. Kitapta herkesin farklı bir acısı vardı ve karakterlerin çoğu yalnız hissettiriyordu. Ben en çok ana karakter Vanya karakterinden etkilendim. Çünkü Natasha’yı sevmesine rağmen onun mutlu olması için kendi duygularını geri plana atıyordu. Hatta Natasha’nın Alyoşa ile olan ilişkisini bile destekliyordu. Bence Vanya karakteri kitap boyunca en çok fedakârlık yapan kişilerden biriydi. Bazen okurken onun fazla iyi niyetli olduğunu ve bu yüzden kullanıldığını düşündüm. Bir yandan da Vanya bana biraz tuhaf geldi açıkçası. Çünkü kendisi de hasta ve iyi durumda olmamasına rağmen sürekli başkaları için uğraşıyordu. Natasha çağırınca gidiyor, ailesi çağırınca gidiyor, Nellie için uğraşıyor, hatta bazen hiç tanımadığı insanlar için bile endişeleniyordu. Sanki kendi hayatından çok başkalarının hayatını düşünüyordu. Bu yüzden bazı yerlerde ona üzüldüm. Bazı konularda kendimi de Vanya’ya benzettim. Çünkü bazen insan sevdiği kişinin mutlu olması için kendi duygularını ikinci plana atabiliyor. Ama kitap bunu sadece romantik bir durum olarak değil, insanın kendini unutması gibi de gösteriyor bence. Nellie karakteri ise kitapta beni en çok üzen karakterlerden biriydi. Küçük yaşta yaşadığı şeyler ve insanlara karşı duyduğu kırgınlık oldukça ağırdı. Dostoyevski burada çocukların yaşadığı travmaların insan hayatını nasıl etkileyebileceğini göstermiş gibi geldi bana. Prens karakteri kötü bir karakter olmasına rağmen kitabın sonunda sanki bazı şeyleri kazanan taraf gibi duruyordu. Bu da bana gerçek hayatı düşündürdü. Çünkü gerçek hayatta da bazen iyi insanlar kaybederken kötü insanlar istediklerini elde edebiliyor. Genel olarak kitap bana insanların sadece maddi olarak değil, duygusal olarak da ezilebildiğini düşündürdü. Bence Dostoyevski bu kitapta insanların yalnızlığını, fedakârlığını ve kırılmış taraflarını anlatmaya çalışmış.
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,8bin okunma