John Steinbeck, Amerikan edebiyatının en güçlü toplumcu gerçekçi yazarlarından biridir. yoksulluk, adaletsizlik, işçi sınıfı ve insanın hayatta kalma mücadelesini anlattığı eserleriyle tanınır. 1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülü aldı.
Cennetin Doğusu, 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Nobel Edebiyat Ödüllü Amerikalı yazar John Steinbeck'in 1952 tarihinde yazdığı en önemli romanıdır.
Cennetin Doğusu, insan ruhunu anlatan en güçlü romanlardan biridir. Hem duygusal hem düşündürücü hem de karakter derinliği açısından unutulmaz bir eserdir.
John Steinbeck bu romanı için “hayatım boyunca yazmak istediğim eser” demiştir. Gerçekten de Cennetin Doğusu, sadece bir aile hikâyesi değil; insanın içindeki iyilik ve kötülük savaşını anlatan büyük bir yaşam romanıdır.
roman yaklaşık olarak amerikan iç savaşı sonrası dönemden ı. dünya savaşı yıllarına kadar uzanır ve merkezinde şu soru vardır:
insan kötü olmaya mahkûm mudur, yoksa seçim yapabilir mi?
Cennetin Doğusu, insan doğasının derinliklerine inen, iyilik ve kötülüğün ezeli mücadelesini etkileyici bir dille anlatıyor. Salinas Vadisi'nde geçen bu roman, nesiller boyu süren aile hikâyeleriyle hem Amerika'nın hem de insanlığın tarihine ışık tutuyor.
Cennetin Doğusu, Steinbeck’in iyilikle kötülüğün ezeli mücadelesini işlediği başyapıtıdır.
Steinbeck, Amerikan İç Savaşı’ndan Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar uzanan hikâyede Kuzey Kaliforniya’daki Salinas Vadisi’nde kaderleri kesişen Hamilton ve Trask ailelerinin nesiller boyu izlerini sürerek hem Amerika’nın hem de insanlığın tarihini anlatıyor.
Kendi ailesinden de izler taşıyan bu eserde iyiyle kötü, güçle zayıflik, aşkla nefret, güzellikle çirkinlik temaları üzerinden en kadim hikâyelerden Habil’le Kabil’i yeniden yorumluyor.