···Okunma: 23 Mayıs 2026 19:39 Merhaba kitap dostları, bu hafta edebiyat dünyasının en önemli taşlarından biri olarak görülen John Steinbeck'in başyapıtı Gazap Üzümleri'ni nihayet bitirdim. Ciddi bir birikimle ve yüksek bir beklentiyle başladığım bu serüven, benim için inişli çıkışlı bir okuma deneyimi oldu. Düşüncelerimi olduğu gibi sizinle paylaşmak istiyorum.
Büyük Buhran'ın pençesindeki Amerika'da, Joad ailesinin yurtlarından edilip Kaliforniya'nın acımasız topraklarına düştükleri yolculuğu... Bu güçlü ve evrensel tema kesinlikle etkileyici. Steinbeck'in yaşanmışlıkları bu denli gerçekçi bir dille aktarabilme yeteneği takdire şayan. Fakat dürüst olmak gerekirse, kitabın ana fikri ve toplumsal meselesi ilk 50-100 sayfada kendini çok net belli ediyor; kapitalizmin acımasızlığı, dayanışmanın gücü ve insan onuru gibi temalar sürekli vurgulanıyor. Bu noktadan sonra kitabın, aynı mesajı çok daha sarsıcı ve farklı olaylarla pekiştireceğini umuyorsunuz ama ne yazık ki döngüsel bir yapı beni bekliyordu. İlerleyen sayfalarda aynı yoksulluk öyküsü, aynı çaresizlik ve aynı umut kırıntıları sürekli tekrarlanıyor. Bu da romanın gerilimini ve o güçlü mesajının etkisini bence köreltiyor.
Yaklaşık 600 sayfayı bulan uzunluğu ve ara bölümlerdeki yoğun, yorucu betimlemeler ilerleyen aşamalarda beni çok zorladı. Akıcılıktan çok, bir belgeselin ağırlığını hissettim. Kısacası, çok sevdiğim ve büyük bir keyifle okuduğum bir başyapıt olmadı benim için. Genel itibarıyla okunabilir ve kesinlikle etkileyici temalar içeren bir klasik, ancak "Nerede bu anlatılan büyük etki?" diye sorup durdum ve ne yazık ki tatmin edici bir yanıt bulamadım.
Peki Ya Siz?
Klasik eserler konusunda siz de benzer bir "Beklenti Tuzağı" yaşıyor musunuz? Yoksa siz de bu romanda, Steinbeck'in detaycılığının yarattığı büyülü atmosferi mi buluyorsunuz? Bu kitap hakkındaki içten yorumunuzu ve deneyiminizi çok merak ediyorum.