2026 7. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 00:42
Kitabın yazarı; yıllardır özellikle Twitter'dan takip ettiğim, bazı makalelerini ve çıkardığı 2 kitabını da okuduğum, görüşlerini ve bakış açısını çok değerli bulduğum, İstanbul Üniversitesinde Gelişimsel Psikoloji Doktoru Tolga Yıldız. Kitabı çok beğendim. Kesinlikle başucu kitabım olacak. Dönüp dönüp hatırlanması gereken bir konuya çok yerinde bir yaklaşımla değindiğini düşünüyorum. Hatta sevdiğim herkese, okuyacaklarını bilsem, hediye etmek isterdim. Çünkü kitabın, dikkat sorununu bireysel bir irade zayıflığı olarak değil; aslında sistemsel, planlı ve devasa büyüklükte bir organizasyonun sonucu olarak ele aldığını söyleyebilirim. Bu bakış açısının, kendimizi yetersiz ya da suçlu hissetmemizi biraz engelleyerek sorunu daha geniş bir açıdan görmemizi sağlayacağını düşünüyorum. Aslında bir önceki kitabının da devamındaki bir düşünce olarak, “ya hep beraber ya hiçbirimiz” gibi bir yerden kurtuluşun mümkün olabileceğini anlatıyor diyebilirim. Kitabı okurken aklıma hep bu 'slogan' geldi. Sonuç olarak; dikkati önce içimizde, sonra ilişkilerimizde, en nihayetinde de bir yurttaşlık sorumluluğu ile kamusal alanda ve sistemsel olarak yeşertmemiz ve bunu yaparken de küçük adımları hafife almamamız ve konuya olan bakış açımızı, dilimizi ve düşünme şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor. Hem de şefkatle ve güvenle.
Dikkat ya da İrade KriziTolga Yıldız · Ketebe Yayınevi · 20264 okunma