Seyit'in Gözünden Cemile
2026 2. kitabı
Cengiz Aytmatov'un yazdığı en güzel aşk hikâyesi olarak bilinen kitap Cemile. Kitaba adını veren Cemile'nin kaynının ağzından okuyoruz hikâyeyi: Seyit... Kendi duygularının bile çok sonradan farkına varan Seyit... Cemile, alımlı ve güzel bir kadın. Gözleri üstüne çekecek cazibesi, yeri geldiğinde de aklındakileri çarpıtmadan söyleyebilecek cesur bir yüreği var. Zaten dikkatleri üstüne çekmesindeki sebep de bu. Eşi savaşta ve mümkün olduğunca evdekilere mektup göndermeye çalışsa da mektubunda Cemile'ye doğru düzgün bir kelamı yok. Bu, onlar için normal karşılansa da haliyle Cemile bu duruma üzülüyor ve yavaş yavaş eşinden uzaklaşıyor. Bu sırada Danyar giriyor hikâyeye. Sessiz, kendini öyle herkese açmayan birisi. Seyit, yengesine korumacı bir gözle yaklaştığı için Danyar'ın Cemile'ye olan bakışlarından hoşlanmasa da yavaş yavaş Danyar'ın içindeki o saf duyguyu görüyor ve bunu destekliyor. Danyar'ın hisleri karşılıksız değil ama bu aşk yasak bir aşktır çünkü Cemile evli bir kadındır. Hikâye bu yasak aşkı biraz daha masumlaştırmak için Seyit'in ağzından yazıldı belki de. Hikâyenin sonunda Seyit'in kendini özgür bırakması ve kendi duygularına ses vermesi büyük adımlardan biriydi. Kısa ve yarım kalmış bir kitaptı benim için. Yine de duyguların iyi geçirilmiş olması ve Seyit'in de kendi yolunu bulması etkileyiciydi.
CemileCengiz Aytmatov · Elips Kitap · 200544,6bin okunma