Vatan Millet Samatya , Seray Şahiner ’in mahalle hayatını, aile ilişkilerini ve sıradan insanların kırılganlıklarını çok canlı bir dille anlattığı bir roman . Yazarın dilindeki doğallık ve karakter kurmadaki başarısı kitabın en güçlü tarafı. Özellikle Samatya atmosferi, okurken hem sıcak hem de hüzünlü bir his bırakıyor.
Bu, benim Seray Şahiner ’den okuduğum ilk kitaptı ve genel olarak beğendim. Ancak ilk iki bölümde çok fazla karakterin bir arada verilmesi okuma temposunu biraz zorlaştırdı; kimin kim olduğunu oturtmak zaman aldı. Buna rağmen ilerledikçe karakterler derinleşiyor ve her birinin hikâyeye kattığı duygu daha net hissediliyor.
Kitabın en etkileyici yanı karakterleri. Seray Şahiner , mahallede karşılaşabileceğimiz insanları abartmadan ama çok gerçekçi biçimde anlatıyor. Her karakterin kendi kırgınlığı, yalnızlığı ve hayata tutunma şekli var. Bu yüzden roman sadece olaylarıyla değil, yarattığı insanlar sayesinde akılda kalıyor. Özellikle diyaloglar ve gündelik hayat ayrıntıları karakterleri canlı hissettiriyor.
Genel olarak, başlarda biraz sabır isteyen ama karakterleri ve atmosferiyle karşılığını veren bir roman olduğunu düşünüyorum.