···Okunma: 24 Mayıs 2026 19:45 Onur Bilge Kula
Dil Felsefesi Açısından Atatürk'ün Dil Kavramı ve Dil Devrimi
Türkiye'de Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri kitabını okudugumda yazarın diğer kitaplarınıda okuma isteği duydum. Edebiyat kuramı, kültürel kimlik, Batı kültüründe oryantalizm ve Türk imgesi başlıca araştırma alanları olduğu bilgisine ulaştım İnternet taramalarımda.
Zamana yayarak okudum kitabı ve bu konu ile ilgili videolar da dinlemeye çalıştım. Türk dili uzerinde calisanlarin, ilgi duyanlarin, dilin duruluğu ve gelişimini önemseyenlerin okumasını öneririm.
Kitap,Dil Devrimi'ni sadece sözcük değişikliği değil, çağdaşlaşma, eleştirel düşünce ve ulusal kimlik inşasının temeli olarak değerlendiriyor. Kültürü aktaran, insanı özgürleştiren bir araç olarak dilin önemini anlatıyor.
Atatürk'ün amacı, Türkçe'yi Arapça ve Farsça gibi yabancı dillerin kurallarından arındırarak, millî benliğine kavuşturmak ve modern kavramları karşılayabilen bir "bilim ve kültür dili" yapmak olduğunu anlatıyor.
"Dil Devrimi, Türkçenin Arapça ve Farsçanın etkisinden kurtularak özerkleşmesini, her bakımdan gelişmesi, yetkinleşmesi, böylelikle de toplumsal-kültürel-politik yaşamda her türlü düşünce ve duyguyu anlatma yeterliliği kazanmasını amaçlar. Dil Devrimi, düşünsel gelişme ve özgürleşme açısından belirleyici önem taşır; çünkü dil, hem özyapısı hem de işlevleri bakımından bütün diğer devrimlerin edimselleştirilmesinin dolayımı ve taşıyıcı gücüdür. Gerek çağdaşlaşmanın gerek her türlü ilerlemenin itici gücü olan düşünme, özellikle de eleştirel düşünme, dil dolayımında gerçekleşir, başkalarıyla paylaşılır, böylelikle de kalıcılaşır. Bu düşünsel içerik ve amaç bakımından Dil Devrimi, Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen Cumhuriyet devrimlerinin düşünsel temellerinin belirginleştirilmesi ve toplumsal-kültürel-politik yaşamda etkinleştirilmesinin tek güvencesidir."
Arka Kapak
Dil Devrimi konusu üzerine videolarına tararken,
Trajik Başarı: Türk Dil Reformu
Geoffrey Lewis . Kitap üzerine eleştirel videoları olan Ömer Aygün 'ün; Açık Yapıt/Dil Devrimi konulu 34,35,36 nolu videolarıda dinlemenizi öneririm. Söz konusu kitabı okumadım ama Ömer Aygün videolarını ilgiyle dinledim. Akademisyen tarafsızlığı ve özeni dikkatimi çekti.
Devlet vatandaşlarının en iyi anladığı dili ,konuşmak zorunda. Devletin dilini vatandaş degil, vatandaşın dilini devlet kullandığında iletişiminde sorun olmuyor.Osmanlı Türkçesinin devletin resmi dili olmasına rağmen vatandaşın anlamadığı bir dil olmasi nedeniyle devlet ve halk arasındaki kopukluga dikkat cekerek dil devrimi ile halkın kullandığı dili derleyerek vatandaşa sunduğu sureci anımsatıyor. Dil Devrimi sürecinde elbette yanlış ve halkın kullanmadığı kullanmayı tercih etmediği sözcüklerin olduguna ve bu sozcuklerin tutunmadığını da vurgularken Dil konusunda çalışanların Lewis'in kitabına neden cevap vermediklerini şaşırdığını belirtiyor ve Dil Devrimi konusunun gündemde olmasına dikkat çekiyor.
'Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.' Kültür, 'okumak, anlamak, görebilmek, girebildiginden anlam çıkarmak, uyanmak, düşünmek, kavrayışı egitmek'demek olduğu bilinciyle hayatı ve kitapları iyi okumalar.