2026 155. kitabı
Güçlü Bilinçaltı Mükemmel Zihin #okudumbitti Kişisel gelişim kitabı gibi okunuyor ama arkada sürekli “bu bir temenniler listesi değil, beynin çalışma biçimi” diyen bir nörobilim zemini var. O yüzden sayfaları çevirirken “tamam, bunu neden böyle yapıyorum?” sorusu kendiliğinden geliyor. Ve bence kitabın en güçlü tarafı da bu: yargılamadan fark ettiriyor. Yazarın dili akıcı ama boş motivasyon cümleleriyle şişirilmiş değil. Zihnin “negatif tarafa kayma” eğilimini bir kusur gibi anlatmıyor; daha çok, beynin hayatta kalma yazılımının doğal sonucu gibi ele alıyor. Bu bakış açısı beni rahatlattı. Çünkü kötü düşünceleri “ben bozukum” diye değil, “beynim otomatiğe bağlandı” diye okuyunca, çözüm de daha mümkün görünüyor. Kitap boyunca en çok işime yarayan şey, duyguların bedenimizde sandığımız kadar uzun kalmadığını hatırlatması oldu. Stres, öfke, kaygı… Hepsi ilk anda dev dalga gibi geliyor ama aslında biz o dalgayı düşüncelerle büyüttükçe uzuyor. “Bir anı yönetebilirsen bütün günü kurtarırsın” fikrini o kadar net hissettirdi ki; okuduktan sonra zorlandığım anlarda kendime daha erken “dur” diyebilmeye başladım. Bir diğer sevdiğim taraf, beynin sürekli geçmişten kopyalayıp geleceğe yapıştırma eğilimini fark ettirmesi. Hani bazen daha hiçbir şey olmadan “nasıl olsa yine aynı olacak” diye içten içe geri çekiliriz ya… Kitap tam oraya ışık tutuyor: Zihin, bildiğini tekrar etmek ister; ama sen ona yeni bir senaryo gösterirsen (ve bunu sadece düşünmekle bırakmayıp küçük adımlarla desteklersen) o senaryoya uyum sağlayabilir. Bu kısım bana “hayal kur” romantizmi gibi değil, zihinsel prova gibi geldi. Daha gerçek, daha uygulanabilir. İletişim kısmı da beklediğimden iyi çıktı. İyi iletişimi “doğru cümleyi kur” seviyesinde bırakmıyor; beden dili, bakış, küçük sosyal temaslar, empati kası… Hepsini zihnin ve sinir sisteminin işleyişiyle bağlıyor. Özellikle “başkalarını memnun etme” refleksiyle kendi sınırlarını aşındıranlar için, kitap çok nazik ama net bir ayna gibi. Ve evet, en sevdiğim kısım: Eylemlilik. Bilgi toplamak kolay; uygulamak zor. Bu kitap “okudum, bitti” diye rafa kaldırmalık değil. Altını çize çize, mini mini deneye deneye ilerlediğim bir kitap oldu. Günlük hayata taşınabilecek egzersizlerle gelmesi de bunu kolaylaştırıyor. Toparlarsam: Eğer kişisel gelişime ilgin var ama “pozitif düşün, evrene bırak” kalıplarından yorulduysan; daha somut, daha sistemli, daha “beyin böyle çalışıyor” diyen bir anlatım arıyorsan, bu kitap iyi gelir. Ben yazardan okuduğum ilk kitaptı ve gerçekten kalemini sevdim. Hem bilgilendirdi hem de zihnimi daha sakin bir yerden yönetebileceğimi hatırlattı. Peki senin zihnin son zamanlarda daha çok “otomatik pilotta” mı, yoksa “kontrol bende” tarafında mı? Nihal @altinkitaplar #GüçlüBilinçaltıMükemmelZihin #kişiselgelişim #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri
Güçlü Bilinçaltı Mükemmel ZihinBiliana Todorova · Altın Kitaplar · 202672 okunma