···Okunma: 25 Mayıs 2026 12:51 Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Efsuncu Baba kitabını bazen gülerek bazen de üzülerek okudum çünkü insanların uydurulan şeylere körü körüne inanması ve buna kolayca kapılması bana çok ilginç geldi.
Kitapta Agop ve Kirkor adında fakir iki Ermeni genç, Enveri adında efsuncu bir adamla tanışıyor. Enveri bir gömü arıyor ve elindeki bir kitaptaki yönergeleri takip ediyor. Kitapta, hazineyi bulmasına yardım edecek iki meleğin geleceği yazıyor. Enveri de Agop ve Kirkor’u melek sanıyor. Agop ve Kirkor da biraz para kazanırız diye bu oyunu devam ettirip “Evet, biz meleğiz, sana yardım edeceğiz.” diyorlar ve karakterlerimizin macerası böyle başlıyor.
Kitaptaki eski konuşma tarzı çok hoşuma gitti. Bazı kelimeler ve diyaloglar biraz zorlasa da kitap genel olarak oldukça akıcıydı. Ayrıca Hüseyin Rahmi’nin kitabın sonunda yaptığı açıklamayı da çok sevdim. Kitabın vermek istediği mesajı daha iyi anlamamı sağladı.
Bence Efsuncu Baba hem eğlenceli hem düşündürücü bir kitap. Özellikle insanların batıl inançlara nasıl kapıldığını mizahi bir şekilde anlatması çok başarılıydı. Okunması gereken Türk klasiklerinden biri olduğunu düşünüyorum.