Anlamak için çok çaba gösterdiğim bir kitap oldu. Dark daha iyi
2026 7. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 13:47
Kitabı okumadan önce bu kitabın dark dizisinde görülen kitap olduğunu düşünmüştüm fakat sadece kapağının benzediğini gördüm. Dizideki karakterler bu kitapta yok sadece karakter isimlerinden bazılarının diziye selam çaktığı benzerlikler var. Charlotte, Adam, Tannhaus, Noah gibi... Ama arkalarında bambaşka karakter motivasyonları ve bambaşka bir mitoloji var. Olay akışı ve kitabın kurgusuna bakacak olursak dizidekine benzer döngülerden bahsedildiğini görebiliyoruz. Zaman Korucuları ve Zaman Haydutları ekseninde gelişen bir hikaye örgüsü var dersek yanılmış olmayız. Ancak bir eleştirim de çeviriye olacak. Çeviride yerelleşme yapılmış deniyor ilk baskılarda ve bu okurların hoşuna gitmediğinden bu baskıda düzeltilmiş haliyle yayınlıyoruz diye açıklama var ama ben pek düzeltme göremedim. Hanım bey ifadeleri absürt geldi bir yerden sonra. Bir de Öt han karakteri gerçekten orijinal baskıda var mıydı yoksa çeviri yaparken yerelleştirelim diye mi Türk mitolojisinden bir isim kullanıldı onu merak ediyorum. Eğer yerelleştirme sonucu yapılan bir şeyse kitabın özüne aykırı olduğunu düşündüm. Çünkü bu çeviri değil bir uyarlama olur kanımca. Kitabın baskı kalitesi de düşük geldi. Yeni bölüme geçerken sol taraftaki sayfaların boş olması gerekirken bunda bölüm sol sayfadan başlamış. Yani çift sayılı sayfalardan... diğer baskılarda buna dikkat edilebilir. Olay akışına gelecek olursak ben macera kısımlarında acayip koptum konudan. Kitapta geri dönüşler yapıp çok okuma yaptım anlamak için ve gerçekten çok karmaşık ve dağınık bir üslup var diye düşündüm. Neyse şu şekilde özetleyebiliriz. Charlotte moda ile ilgili bir şirkette çalışıyor. Çok meşgul olduğundan babasının aramasına fazla cevap veremiyor. Aynı gün kovuluyor. Babasının ölüm haberini alıyor ve kaza yapıyor. Kaza yaptığı adam Adam Kahnewald diye biri. Bir şirketin sahibi olduğunu biliyor charlotte. Babası Tannhaus ünlü bir saatçi. O ölünce işleri devralıyor. Tannhaus'un çırağı Gilbert ile birlikte çalışıyorlar. Sevgilisi Noah'tan da ayrılıyor. Bu sırada babasından kalan köstekli saatin farkında olmadan zamanı kontrol edebildiğini fark ediyor. Bu şekilde zamanda ileri geri gidebiliyor. Bahisler oynayarak çok fazla gelir elde ediyor. Adam isimli adam dükkanlarına geldiğinde yeni bir saat sipariş veriyor. Charlotte babasının günlüğünü okurken saatlerin çalışma mekanizmalarını ve içeriklerini öğreniyor. Gilberta iye çekirdeği koyması gerektiğini söylüyor. Ama bu iye çekirdeği aslında saatlerin zamanda yolculuk yapabilmesini sağlayan asıl şey. Charlotte uzun zamandır onu takip eden kasketli adamlar görüyor fakat buna anlam veremiyor. Daha sonra bu adamlardan biriyle tanışıyor. Bu adamın adı Nebenteru. Bu adam milattan önce 4000 yılında Mısır'da yaşayan bir güneş saatçisi. Zamanda yolculuk yapılabilmesini sağlayan ilk saatlerden birini yapmış ve Öt Han (Türk mitolojisinde zaman tanrısı... bu da çevirmenin yerelleştirmesinin sonucu mu acaba diye emin olamadım keşke yerelleştirme yapılmasaydı) onu ilk zaman korucusu yapmış. Charlotte bu adamla karşılaştığında bunu bilmiyor. İlk karşılaşmasından sonra gilbertın annesinin itirafıyla gilbertın babasının tannhaus olduğunu da öğreniyor. Daha sonra Nebentaru ile tekrar karşılaşıyor. Nebentaru bir zaman haydudunun onun güneş saatini çaldığını bu yüzden bulup onun milattan önceki haline geri vermesi gerektiğini söylüyor. Bu kısımlar oldukça karmaşık. Çünkü çok geçmişe gittiğinde saatin sahibinin vücuduna girebilip onu kontrol edebiliyor. General Herihorun vücuduna giriyor ordan onun da eski hayattan tanıdığı başka bir adam-Nils- olduğunu fark ediyor. Neyse General herihorun vücudunu kontrol ederken antik mısırdaki tapınakta vs maceralar yaşıyor. Güneş saatini ele geçirdiğinde onu çalanın Adam Kahnewald olduğunu öğreniyor. Zamanı ileri alıp geri döndüğünde Almanyanın ikinci dünya savaşını kaybetmediğini tüm avrupanın almanyanın eyaletleri durumuna geldiğini öğreniyor. Yani geçmiş geleceği etkiliyor. Zamanda yapılan en ufak müdahale gelecekte çok büyük bir etkiye sebep oluyor. Charlotte bunlara şaşırırken başka bir zaman korucusu olan yine kasketli başka bir adamla tanışıyor. Bu adam Moxi Zhang Wei. Zhang wei de bir su saati ustasıdır. Bu karışıklığı düzeltmek için saati kullanıyorlar. Geçmişte çinde çok büyük su sıkıntısı varmış bunun sebebi de adam Kahnewaldmış. Charlotte'den buna engel olmasını istiyor. Burada da birtakım ritüeller ve maceralar sonucunda susuzluk sorununu çözüyor ve Adam'la yine karşılaşıyorlar. Adam alaycı bir şekilde bravo sana diyor. Zamanda sıçrama oluyor ve sadece ikisi kalıyor mağarada. Charlotte Adam'ın ilk isminin Azazil olduğunu ve Öthan'a onun da bir saat yaptığını öğreniyor. Öthan onu zaman korucusu yaptığında öfkeleniyor kibre kapılıyor. Zamanın Efendisi ilan etmek varken korucusu da neymiş diyor. Öthan onların yardımcısı olacağını da söylüyor bu iyice köpürüyor. Şeytan anlatısında da olduğu gibi. Aslında o saati de kendi yapmamış. Gilberttan aldığı saatmiş o. Charlotte geleceğe tekrar döndüğünde gilbertin annesinin öldüğü hastanede adamı saatle ona göz kırparken görüyor. Gilberta biraz söyleniyor keşke içine iye çekirdeği koymasaydın diyor. Gilbert da diyor ben zaten öyle yapmıştım ama senin sayende söküp baştan yapmak zorunda kaldım unuttun mu diyor. Charlotte bunun tamamen kendi hatası olduğunu biliyor ama yine de çaresizlikten böyle söyleniyor. Kendi zaman akışında ilerlerken bu kez üçüncü zaman korucusu olan kasketli Carlos ile karşılaşıyor. Bu adam da 8. Yüzyıldan gelmiş ispanyol bir denizci. Onun da kum saati var. bu kez onunla geçmişe gidiyorlar. Burada da birtakım macealar yaşanıyor. Hatta Charlotte Carlos'tan hoşlanıyor. Bu maceranın sonunda carlos yaralanıyor ve yine Adam Kahnewald ile karşılaşıyor ne yazık ki kendi zamanına döndüğünde her yerin depremde yıkıldığını öğreniyor. Charlotte'nin geçmişte Carlos ile yaptıkları değişik sonucu gelecekte Gilbert saati Adam'a vermemiş ama winden yerle bir olmuş. Yine kendi zamanında bir yardım balosuna davetli olduğunu öğreniyor ve baloda adam Kahnewald ile karşılaşıyor yine. Onunla dans etmek istemese de mecbur kalıyor. Adam zaman korucularının Charlotte'yi kendi çıkarları için kullandıklarını söylüyor. Sana bi faydaları yok bana katıl dünyanın efendisi olalım diye teklif yapıyor. Charlotte reddediyor. Oradan ayrılıyor. Bu kez de kırmızı kasketli başka bir zaman korucusu ile karşılaşıyor bu adam da Ebul İsa el Cezeri. Dükkandaki moloz yığınları arasından bir çakmak arıyorlar ve buluyorlar. El Cezeri ise 1200lü yıllarda Artuklu Beyliğinden ateş saati olan bir adamdır. Bu sefer de Ateş saatiyle onun zamanına gidiyorlar. Bu kez Gilbert da onunla geliyor. Burada da birtakım maceralar yaşıyorlar ve geleceğe geri dönüyorlar. Bu kez döndüklerinde ise tannhaus hayattadır. Kitabın son kısımlarına geldiğimizde Adam'ın adamları gilbert ve Charlotte'yi kaçırıyor. Adam burada da aynı teklifi yineliyor. O adamlar sana ayak işlerini yaptırıyor filan diyor. Charlotte yine reddediyor. Ondan sonra kasketli carlos geliyor ve Adam yok oluyor o an. Carlos ile birlikte bir mağaraya gidip iye çekirdeği cevherini alıyor yani zamanın kalbini. Sonra ateş kum güneş su saatlerinin ustalarının hepsi geliyor. Charlotte ve bu ustalar zaman makinelerini yere koyuyor ve ışık patladıktan sonra heryer karanlık oluyor. Charlotte uyandığında kendini hastanede buluyor. Öğreniyor ki babası daha yeni ölmüş ve bu yaşadığı şeyler yaşanmamış. Odasına Öt han geliyor. Ona başka bir Tannhaus'un yaptığı başka bir mekanizmalı alet veriyor. Ona seçenek sunuyor. İstersen burada kal ve huzurlu ol istersen bu makineyi al ve zamandan sapmalardan muzdarip evrenlerin kapısını açarak benim kaldığım yerden devam et ve masumların hayatlarını kurtar diyor. Charlotte çoktan kararını veriyor ve harekete geçiyor ve kitap böylece sona eriyor.
Zamanda YolculukH.G. Tannhaus · Theseus Kitabevi · 2020790 okunma