2026 32. kitabı
Huzursuzluk, Türk edebiyatının güçlü ve usta kalemlerinden Zülfü Livaneli’nin, kadim Mezopotamya topraklarının kalbinde filizlenen bir trajediyi vicdan, inanç ve insanlık ekseninde ele aldığı sarsıcı, derinlikli ve edebi değeri çok yüksek bir başyapıttır. Eser; gazeteci İbrahim’in, çocukluk arkadaşı Mardinli Hüseyin’in trajik ölümünün izini sürmek üzere İstanbul’un konforlu ama yapay dünyasından ayrılıp Mardin’e gitmesini ve burada IŞİD zulmünü iliklerine kadar yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın efsanevi, hüzünlü hikayesiyle karşılaşmasını merkezine alır. Livaneli; sıradan bir aşk veya göç hikayesi kurgulamanın fersah fersah ötesine geçerek, Ortadoğu’nun o tarih boyunca bitmek bilmeyen kanayan yaralarını, inanç çatışmalarını ve sığınmacı kamplarındaki dramı adeta bir sosyolog titizliğiyle masaya yatırır. Kitap; merhametin, acının ve ötekileştirmenin gölgesinde, birbirine tamamen yabancı kültürlerin aslında nasıl tek bir insanlık çığlığında birleştiğini harika bir vizyonla sunar. Yazarın o son derece akıcı, insanın boğazını düğümleyen, her satırında bilgelik ve derin bir hüzün hissettiren lirik ve keskin dili; okuru modern dünyanın duyarsızlığı, adalet ve kendi içimizdeki o büyük "huzursuzluk" üzerine derin bir muhasebeye davet eder.
HuzursuzlukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2017117,6bin okunma