2026 20. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2026 11:17
Bir öğretmen olarak okuduğum en anlamlı kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Bilen ve bilmeyen, öğreten ve öğrenenin bir arada olduğu zekâların eşitliğini anlatırken bu zekâların nasıl eşitsizlendiğini anlatan bir kitap. İnsanın bilmediğini de öğrenebileceğini anlatan bir deney üstünden çıkarılacak nice güzel dersler var. Kitabı okurken aklımda gelen ise şu oldu: Allah(c.c.) , Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa( s.a.v) ile aslında öğrenmenin nasıl olabileceğini( ki kıyaslama yapmak kesinlikle doğru olmaz çünkü buradaki öğrenme daha farklı bir şekilde gerçekleşiyor ancak bu kitaptaki deney ile aslında bazı noktalarda örtüştüğünü düşünüyorum.) bizlere göstermiş. Bizler ise nedense öğrenmenin bu boyutundan haberdar değiliz. Niye? Çünkü her şeyin çok iyi bilindiği bir zaman diliminde her şeyi çok iyi bilen insanlarız. Bu kitap aslında öğrenmenin nasıl olduğunu, dil bilmeyen insanların bile aynı kitabı okuyarak ne kadar yol alabileceğini, dahası eğitim ve öğretimin zalim insanların elinde nasıl kullanılabileceğini gösteren bir eser olmuş. Bu kitap eğitimcilere, eğitim sistemi üzerine kafa yoranlara ve siyaset ile ilgilenip siyaset okuması yapanlara bir nebze de olsa rehberlik ediyor. "Bir deney eğitimde neleri ortaya çıkarır?" sorusuna cevap arayanlar varsa bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Cahil HocaJacques Ranciere · Metis Yayıncılık · 20233,096 okunma