Bazı Çizimler Masum Değildir
2026 19. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 22:58
Bir resme uzun süre baktığınızda, bazen ilk gördüğünüz şey kaybolur; geriye sadece huzursuzluk kalır. Tuhaf Resimler tam olarak böyle bir kitap. Eser dört ayrı bölümden oluşuyor ve her bölümün merkezinde farklı bir çizim yer alıyor. İlk bakışta birbirinden bağımsız görünen bu hikâyeler, aslında okuru sürekli ayrıntılara dikkat etmeye zorlayan büyük bir yapının parçaları gibi ilerliyor. Yazarın en başarılı tarafı da burada ortaya çıkıyor: Okura cevabı doğrudan vermek yerine, onu şüphe duymaya mecbur bırakıyor. Kitap boyunca çizimler yalnızca görsel bir unsur olarak kullanılmıyor; aksine anlatının en güçlü dili hâline geliyor. Özellikle bölüm sonlarında resimlerin ardındaki anlam açığa çıktığında, metnin daha önce bıraktığı küçük ayrıntılar yeniden önem kazanıyor. Bu yönüyle eser, klasik bir polisiye olmaktan çok; dikkat, sezgi ve yorum üzerine kurulu bir okuma deneyimi sunuyor. Başlangıçta dört farklı hikâye okuyormuş hissi oluşsa da ilerleyen sayfalarda bu parçaların beklenmedik biçimde birleşmesi, kitabın kurgusal gücünü artırıyor. Final kısmı ise yalnızca şaşırtmayı değil, okurun metne dönüp yeniden düşünmesini hedefliyor. Bence kitabın en etkileyici yanı da tam olarak bu: Okuma bittikten sonra bile zihinde yaşamaya devam etmesi. Tuhaf Ev’de daha çok mekânın oluşturduğu tekinsizlik ön plandaydı; burada ise huzursuzluk doğrudan insan zihninin içine yerleşiyor. Sessiz ilerleyen ama sürekli gerilim hissi taşıyan anlatımıyla, son dönemde okuduğum en özgün gizem kitaplarından biri oldu. Bazı ayrıntılar yalnızca görüldüğü anda değil, anlamı çözüldüğünde ürkütür. Şimdiden herkese bol gizemli ve dikkatli okumalar… Tuhaf ResimlerTuhaf Resimler UketsuUketsu
Tuhaf ResimlerUketsu · Domingo Yayınları · 20251,724 okunma