2026 21. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 13:37
Herkese selammm her ay bir biyografi roman okumaya özen gösteriyorum bir yazarın ya da şairin hayatını okuduğumuzda neden yazdığını,nasıl yazdığını öğrendiğimizde romanlar da şiirlerde daha anlam kazanıyor gibi geliyor bana ve bu konuda gerçekten Osman Balcıgil kitaplarını çok seviyorum. Şimdi gelelim Suat Derviş kimdir? neden romanın adı İpek Sabahlık konmuştur? İpek Sabahlığın bir hikayesi var mıdır ? Babası tıp profösörü İsmail Derviş, annesi saraylı Hesna hanım olan varlıklı bir ailenin ortanca çocuğu Suat Derviş, yazarın anlatımıyla ağzında adeta altın kaşıkla doğmuştur.Küçük yaşlarından itibaren ileri derece Almanca ve Fransızca bilen Suat Derviş in gazete ile ilk tanışması da çocukluk arkadaşı Nazım Hikmet sayesinde olmuştur. Nazım Hikmetin Suat Derviş'in bir şiirini ondan gizli gazeteye göndermesine Suat başta tepki gösterse de gazete başka yazılar yazmasını da isteyince aralarında sorun olmaktanda çıkmıştır. Bu şekilde yazarlık hayatına başlayan Suat Derviş çıkardığı gazete yazıları,kitapların yanı sıra gazetecilikte yapmaya başlamış,ileri derece Fransızca eğitimi olması sebebiyle de Lozan Barış anlaşmasını yakinen takip edip,ülkenin yeni kurmaylarının orada verdikleri mücadeleyi sıcağı sıcağına ülkeye iletmiştir.Genç yaşına rağmen böyle başarılı işlere imza atan Suat Derviş yazdığı yazılarla sadece türkiye de değil Almanya ve Fransada da ün kazanmıştır.Dört evlilik yapan Suat Derviş aşkı son evliliği Reşat Fuat ta bulmuş ancak eşinin siyasi görüşlerinden dolayı hapise girmesi çiftin acı dolu yıllar geçirmesine sebep olmuştur.Yazar ünlü Fosforlu Cevriye romanını da bu günlerde keleme almaya başlamıştır.Bu durum tabi ki işinide olumsuz etkilemiş,gazatelerde iş bulamamış maddi açıdan büyük sıkıntılar çekmiştir.Bu sıkıntıların yanında birde
İpek SabahlıkOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20173,194 okunma