2026 33. kitabı
Otomatik Portakal, çağdaş dünya edebiyatının en özgün ve sarsıcı kalemlerinden Anthony Burgess’ın, modern toplumun ahlak yapısını, şiddetin doğasını ve insan iradesini distopik bir kurguyla ele aldığı kült ve edebi değeri çok yüksek bir başyapıttır. Eser; geleceğin o karanlık ve yozlaşmış dünyasında, çetesiyle birlikte etrafına dehşet saçan, klasik müzik hayranı genç Alex’in, devletin uyguladığı radikal bir deneysel ıslah yöntemiyle karşı karşıya kalmasını merkezine alır. Burgess; sıradan bir suç ve ceza hikayesi kurgulamanın fersah fersah ötesine geçerek, totaliter bir devlet aygıtının insanı adeta kurmalı bir robota dönüştürme çabasını ve bireyin özgür iradesini yok edişini dahi bir filozof titizliğiyle masaya yatırır. Kitap; başta toplum için bir tehdit olan bu gencin, devlet eliyle kötülük yapma yetisi elinden alındığında nasıl trajik bir kurbana dönüştüğünü, özgür seçim hakkı olmayan bir insanın "iyi" olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceğini harika bir vizyonla sunar. Yazarın o son derece akıcı, kendi yarattığı "Nadsat" argosuyla okuru afallatan, gerilimi ve ironiyi en üst düzeyde hissettiren lirik ve keskin dili; okuru suç, adalet, insan doğası ve sistem üzerine derin bir muhasebeye davet eder.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113,1bin okunma