·264 syf.····Okunma: 27 Mayıs 2026 19:03 Herkese merhaba
Bugün size hem gotik atmosferiyle hem de verdiği o melankolik hisle uzun süre aklımdan çıkmayan bir kitaptan bahsetmek istiyorum: Marina. Ben zaten sisli şehirler, terk edilmiş malikaneler, geçmişten gelen sırlar ve hafif tekinsiz atmosferleri çok seviyorum, bu kitap da tam olarak o şekil. Hikaye 1980’lerde Barselona’da geçiyor ve yatılı okulda okuyan Oscar Drai’nin bir gün tesadüfen Marina ve babası German’la tanışmasıyla başlıyor. Marina’nın gizemli ve biraz hüzünlü havası daha ilk andan itibaren dikkatini çekiyor. Sonrasında birlikte gittikleri bir mezarlık ziyareti ise onları yıllardır saklanan karanlık bir hikayenin içine çekiyor. Siyahlı bir kadın ve onun hikayesi.
Eski fotoğraflar, unutulmuş laboratuvarlar, siyah kelebekler, terk edilmiş binalar ve kim olduğunu anlamakta zorlandığımız karakterlerle ilerliyoruz. Ben özellikle Marina ve Óscar arasındaki ilişkiyi çok sevdim çünkü romantizm kitabın merkezine yerleşmiyor ama aralarındaki bağ her sayfada hissediliyor. İkisi de yalnız, kırılgan ve bir şekilde birbirlerini anlıyorlar. Marina’nın o gizemli ama bir yandan da çok kırılgan hâli beni baya etkiledi. Óscar’ın anlatımı da hikâyeye ayrı bir melankoli katıyor çünkü olayları yıllar sonra hatırlıyormuş gibi anlatıyor ve daha ilk sayfalardan itibaren bir şeylerin kötü biteceğini hissediyorsunuz.
Yazarın dili inanılmaz akıcı. Carlos Ruiz Zafón zaten atmosfer yaratmayı çok iyi bilen bir yazar ve burada da bunu fazlasıyla hissettiriyor. Kitap bazen genç yetişkin hikâyesi gibi başlıyor ama ilerledikçe gotik korku, bilim kurgu ve trajedi tarafı daha da ağır basıyor. Özellikle beden korkusu diyebileceğim bazı sahneler baya rahatsız edici ve karanlıktı. Ama bence kitabın en güçlü yanı korkudan çok verdiği hüzün hissi. Son sayfaları okurken içimde garip bir boşluk oluşmuştu çünkü hikâye boyunca herkes biraz geçmişinin içinde sıkışmış gibi hissettiriyor.
Eğer karanlık atmosferli, gotik ama duygusal tarafı da güçlü kitapları seviyorsanız buna kesinlikle bakabilirsiniz. Özellikle Rüzgarın Gölgesi tarzı o eski Barcelona hissini sevenlerin hoşuna gideceğini düşünüyorum.
#gotik #gizem #melankoli #darkacademia #youngadult #gothicfiction #barcelona #friendship #mystery #tragic #atmosferik
TW: ölüm, hastalık, beden korkusu, deneyler, yas, karanlık atmosfer