2026 13. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 23:25
Selam arkadaşlar, bugün Ana hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Dikkat, spoiler içerir! Kitap; yaşamayı ölmeyecek kadar yemek yiyip, yine ölmeyecek kadar uyuyarak hayatını idame ettirmek sanan fabrika işçilerinin dünyası üzerine inşa edilmiş. Fakat bu dünyanın gerçek olmadığını, yaşamak denen şeyin ciddi bir hadise olduğunu ve ne yazık ki bu ciddi hadisenin yaşanılan düzende vuku bulmadığını başta Pavel olmak üzere birtakım gençler fark eder. Bu zalim düzende biraz olsun insan gibi yaşayabilmek için her şeylerini ortaya koyarlar. Kitabın çarpıcı noktası gençlerin bu düzene başkaldırması değil; Pavel’in anasının bu başkaldırının içinde kendi hayatını gözden geçirerek aslında yaşadığı bir ömrün "yaşamak" olmadığını anlaması ve bu başkaldırının odak noktalarından biri olmasıdır. Pavel, anası ve arkadaşları dünyada iki çeşit insan olduğunu düşünür: Zenginler ve sömürdükleri yoksullar. Bu dengesizlik yok olup tarihe karışmalı, mutlak bir eşitlik var olmalıdır; işte o zaman yaşam yaşanabilir bir vaziyete dönüşecektir. Bu sebeple çeşitli çalışmalar yaparlar, yargılanırlar ancak yargılanma —hele ki haksız yere yargılanma— onlar için utanç uyandıran ya da umutlarına ket vuran bir durum değildir; aksine onları şevklendiren, cesaretlerini perçinleyen bir şeydir. Kitabın sonunda Ana, tutuklanacağını bile bile görevini yerine getirir. Bunu korka korka yapar ancak farkına varır ki; asıl cesaret hiç korkmamak değil, korka korka yapabilmektir. Bu nedenle Ana, belki onu yakalayan askerlerin elinde tutsaktır ancak ruhu bir kuş kadar özgürdür. Çünkü ilk defa uğruna belki de ölünebilecek bir şey için var olduğunu hissetmiştir. Ana, akıcı kurgusunun ardında derin bir vicdani sorgulama barındırıyor. Kitabı kapatıp kendi dünyama döndüğümde şu soru zihnimde asılı kaldı: "Ben de inandığım değerler uğruna Ana veya Pavel gibi bu denli cesurca bir tavır alıp yoluma devam edebilir miydim?" Gorki’nin yüz yılı aşkın süredir okurda yeşertmek istediği o içsel sorgulama ve kolektif bilinç tam olarak budur.
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,4bin okunma