Çevirmen:
Ergin Altay

2021 28. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 15:00
"Yaşamın kaynağı sevgidir, kin değil." Kitabı okusanız da, okumayı düşünsenizde, hiç okumayacak olsanız da bu incelemeyi okumanızı tavsiye ederim çünkü kitabı okumak isteyenler için çok
2021 18. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2021 13:48
    Maksim Gorki Ana kitabını 1906'da sürgünde bulunduğu yıllarda kaleme almıştır. Ve Ana kitabı ilk başta bölümler halinde bir dergide yayınlanmaya başladığı halde Rusya'da oldukça büyük yankı
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma
Sanat gerektiğinde toplum içindir!
2025 48. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2025 13:53
Selamlar millett!! Bu kez de saf gerçeklikle karşınızdayım. İkinci kitap okuma etkinliğimizde bu kitabı okuduk ve diyorum ki iyi ki okumuşum... Bitmesin diye okumaya kıyamadığım, okulda bile ders
2025 21. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2025 19:51
Öncelikle kitabı okumama vesile olan @u_may'a çoook teşekkür ediyor ve incelememe geçiyorum. Maksim Gorki’nin Ana’sı, devrim ateşinin tam kıvılcım anını anlatan romanlardan biri. Ama bunu büyük
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma
Hayatı boyunca çalışıyor güzel olan nedir bunda?
2026 21. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 12:03
Maksim Gorki'nin 1906'da Amerika'daki sürgününde yazmış olduğu bu roman, 1905'teki Rus devrimi öncesinde ki Rus işçi sınıfının fakir yaşantısını anlatır ve okurun gözleri önüne de
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma
Bir başkaldırı romanı : ANA...
2024 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2024 19:54
Maksim Gorki 'nin  okuduğum ikinci kitabı. Kitaplığımda okumam gereken ve sırada bekleyen o kadar çok kitap var ken 2024 yılına Gorki' nin Ana kitabıyla başlamanın bir ayrıcalık olduğunu
2025 40. kitabı
Okunma: 20 Mart 2025 22:45
Bu kitap sadece işçi haklarını savunmuyor, isçilerin yaşadıkları zorluklardan dolayı çevresindekilere hayatı zindan etmelerini anlatıyor. Pavel'in anası fabrika işçisi kocasının çok dayağını yemiş. Kırk yaşındaki kadın yetmiş yaşındaki bir insanın görünümünde. Adam çalışırken o kadar çok hor görülmüş, o kadar köleleştirilmiş ki tüm hıncını gariban karısından çıkarıyor. Pavel babasının ölümünden sonra sosyalist içerikleri olan kitaplar okumaya başlıyor. Hiç hoşuna gitmeyen düzene dur demek istiyor. Arkadaşlarının anasıyla tanışması sonucunda Ana Pavel'in arkadaşlarına da analık yapıyor. Bu pırıl pırıl gençlerin dertlerini anlamak için çaba gösteriyor. O yıllarda Rusya'da fabrika işçiliği nasıldı bilemem ama günümüzde Türkiye'de nasıl olduğunu çok iyi biliyorum. Ben de kısa süre de olsa çalıştım birkaç fabrikada. Gerçekten insanlıktan çıkıyorsun. Fabrikada çalışanlar ne demek istediğimi anlıyorlardır. Hakkını aramak o dönemde Çar'ın Rusya'sında ne kadar zorsa şimdi Türkiye'de de zor. Düzene ayak uydurarak, yaşamadan nefes alıp veren birçok emekçi var. Bir dileğim var. Hiç değilse emekçiler emekçilere saygı duymayı bilsinler. Damdan düşme tehlikesi olanı, damdan düşme tehlikesi olan anlasın diyorum yani. Zira fabrikalar can pazarı gibi bir şey. İş güvenliği GÜYA var.
bir ana bir evlat
Puan vermedi·432 syf.·
2025 23. kitabı
Ey insanlar birleşiniz, hep bir yere geliniz, hep bir aile kurunuz. Yaşamanın anası kin ve düşmanlık değil sevgi ve dostluktur. Yoksulluk, ezenler, ezilenler ve diğer tarafta yaşanan rahat hayatlar… 1905 Rusya devrimi döneminde Gorki Çarın hedefinde olduğu, hakkında tutuklama kararı çıkınca Rusya’yı terk ederek gittiği Amerika’da yazar basımı da hayatı gibi zorlu yollardan geçen kitabı. Hikayenin ana karakteri, kahramanı ananın oğlu Pavel ve arkadaşlarıymış gibi görünse de aslında mücadele, cahil, okumamış, sürekli şiddet görmüş bir kocaya sahip Ana’nın omuzlarına yüklenmiş bence. Pavel babası ölünce onu taklit etmeye çalışsa da kitaplarla tanışınca değişir, saygılı, kibar, ölçülü biri olarak ortaya çıkar ve toplumu düşünen bir toplumcu olur. Bu noktada kitabın iyileştirici varlığına sahip olana ne mutlu demek isterim :) Karşılıklı konuşmaların etkileyici biçimde verildiği, kısa cümlelerle okuyucuyu uykudan uyandırmayı amaçlayan yönüyle okunması gereken bir eser. Keyifli okumalar.
Kaybedecek Neyimiz Var Zincirlerimizden Başka
2024 22. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2024 20:50
Ana, sosyalizmin insanlık için neden gerekli olduğunu işçi sınıfının yaşamı üzerinden bize anlatıyor. Kapitalist sistemin içinde eriyip yok olan binlerce insanın yaşamını ele alıyor. Hayatı boyunca durmadan çalışıp çabalayıp üreten, var eden ve bunun sonucunda açlık ve sefalet içinde patronları tarafından ezilen halkın yaşamını anlatır bize. Gözünüzü açın der halka, açın ve gerçeği görün. Sizi sömüren , yaşamınızı elinizden alan , hayallerinizi çalan sizi yokluk ve sefalet içinde bırakıp kendileri bolluk bereket zevk ve sefa içinde yaşayan zenginleri patronları görün ve birleşin. Çünkü onları var eden sizlersiniz siz yaşamazken onlar sizin emeklerinizle var ettiğiniz şeyleri çalışmadan elde edip sonuna kadar yaşıyorlar. Birleşin tek yumruk olun başkaldırıp bu düzeni yıkın der halka. Sizi korkutmalarına izin vermeyin çünkü siz onlardan daha fazlasınız, sizi din kisvesi altında kandırmalarına izin vermeyin çünkü dua ile sabır ile kimsenin karnı doymaz . Karl Marx’ın deyimiyle zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok. Dünyanın bütün işçileri birleşin.
Ana...
2025 13. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2025 16:07
Maksim Gorki'nin 1906'da sürgünde yazdığı romanı Ana, toplumcu gerçekçilik akımının başyapıtlarından biri kabul edilir. Rus işçi sınıfının Çarlık Rusya'sına karşı verdiği devrimci mücadelenin romanıdır. Eser, fabrikalarda zor şartlarda çalışan binlerce işçiden biri olan Pavel'in özgürlükçü fikirlerine başlangıçta korkuyla yaklaşsa da, sonradan onun ilkelerine sahip çıkarak devrimin meşalesini taşıyan kadınlardan biri olan annesi Pelageya Nilovna’nın hikâyesini anlatır. 1905 Devrimi öncesi Rusya'nın toplumsal düzenini ustalıkla yansıtan Ana, aynı zamanda yeni bir düşünce ve toplumsal uyanışın simgesi haline gelmiştir. Şimdiden keyifli okumalar dilerim efenim…

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.