2026 2. kitabı
Hayvan Çiftliği, çağdaş dünya edebiyatının en güçlü, en keskin ve en cesur kalemlerinden George Orwell’ın, totaliter rejimleri, gücün insanı (ve hayvanı) nasıl yozlaştırdığını muazzam bir siyasi hicivle ele aldığı sarsıcı, alegorik ve edebi değeri çok yüksek bir başyapıttır. Eser; Beylik Çiftlik’te insanların zulmü altında ezilen hayvanların, koca bir idealizmle devrim yaparak yönetimi ele geçirmelerini ve ardından domuzların liderliğinde bu güzel ideallerin nasıl adım adım diktatörlüğe, baskıya ve ihanete dönüştüğünü merkezine alır. Orwell; sıradan bir fabl kurgulamanın fersah fersah ötesine geçerek, 1917 Sovyet Devrimi’ni ve sonrasındaki Stalinist süreci bir çiftlik tablosu üzerinden, propagandanın, cehaletin ve manipülasyonun çarklarını adeta bir siyaset bilimci titizliğiyle masaya yatırır. Kitap; başta eşitlik, özgürlük ve kardeşlik şarkıları söyleyen hayvanların, güç sarhoşluğu içindeki yeni efendilerine nasıl boyun eğmek zorunda kaldıklarını, özgürlük vaadiyle gelenlerin eski zalimlerin kopyasına dönüşmesini harika bir vizyonla sunar. Yazarın o son derece akıcı, yalın ama bir o kadar keskin, mizahla trajediyi en üst düzeyde hissettiren lirik ve iğneleyici dili; okuru demokrasi, adalet, toplumsal hafıza ve özgürlük üzerine derin bir muhasebeye davet eder.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,4bin okunma