2026 30. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2026 19:06
Prof. Dr. Ali Osman Ateş’in Hadislerle Kalıp Yargılarda Kadın kitabı hakkında şahsî kanaatimi paylaşmak istiyorum. Bana göre bu eser, Ehl-i sünnet ve’l-cemaat çizgisinde okumaya alışkın olan herkes için çok dikkatli yaklaşılması gereken bir kitaptır. Çünkü yazar, kadınla ilgili sahih kabul edilen birçok hadisi merkeze almakla birlikte, çoğu zaman senedde yer alan önemli râvileri tenkit ederek ve rivayetleri yoğun biçimde eleştirerek ilerliyor. Kanaatimce, İslam’daki kadın kimliğini yüceltmenin yolu hadisleri reddetmek veya sürekli problemli görmek değildir. Asıl mesele, hadisleri doğru yöntemle anlamaya çalışmaktır. Eğer bir hadisin senedi sahihse, bizim ilk vazifemiz onu hemen reddetmek değil; bağlamını, şerhini, diğer rivayetlerle ilişkisini ve âlimlerin nasıl anladığını araştırmaktır. Anlayamadığımız noktada ise, inkâra gitmeden ilmî bir tevakkuf ve teslimiyet göstermemiz gerekir. Bu noktada, daha önce okuduğumuz Yusuf el-Karadâvî’nin Sünneti Anlamada Yöntem kitabının ne kadar kıymetli olduğunu yeniden fark ettim. Çünkü o eser, hadisleri parçacı değil; bütüncül bir usulle, Kur’an, diğer hadisler, tarihî bağlam ve şerh geleneği içerisinde değerlendirmeyi öğretiyor. Bu kitap ise bana göre bazı yerlerde hadisi anlamaya çalışmaktan çok, “Bu bugüne uyar mı, uygun mu?” merkezli bir eleştiri çizgisine kayıyor. Bu yüzden özellikle halk arasında veya hadis usulüne yeterince hâkim olmayan kişiler tarafından okunmasının kafa karışıklığına sebep olabileceğini düşünüyorum. Zira benim zihnimdeki kadın, hadis ve ayet eksenli sorulara çözüm üretmekten ziyade, bazı noktalarda yeni soru işaretleri doğurduğunu hissettim. Elbette bu benim şahsî değerlendirmemdir; farklı düşünenler olabilir.
Hadis Temelli Kalıp Yargılarda KadınAli Osman Ateş · Beyan Yayıncılık · 200642 okunma