2026 20. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2026 23:22
Dan Brown, Sırların Sırrı ile bu kez Avrupa’nın en gizemli şehirlerinden olan Prag’a götürüyor bizleri. Roman, bilinç ve onun potansiyeli üzerine yazılmış oldukça ilgi çekici bir kitap. Yazar alışılmış gizemli halini burada da sergilemiş. Kitabın bende kalanları kısa özetini ve yorumunu yapmam gerekirse; Ünlü simge bilimci Robert Langdon ve yeni yol arkadaşı Noetik bilimci Dr. Katherine Solomon’ın Prag’a bir bilinç ve ölüm sonrası zaman üzerine yapılan araştırmaların konferansını yapmak için gitmesi ve orada başlarına gelen bir dizi olay kitaptaki hareketliliğin başlangıç noktası oluyor. Hikaye ilerledikçe Prag’daki anıtların, binaların ve sokak tasarımlarının aslında ne kadar büyük bir sembolizmin parçası olduğunu fark ediyorsunuz. Ayrıca bu gizemli şehrin altına inşa edilen adeta yapay beyine benzeyen tesisde geleceğe ve ulusal güvenliğe dair oldukça kullanışlı olan,rahatsız edici gerçekleri temele alan bilinç testlerinin yapılması etik sınırları ve güvenlik meselesini tartışmalı hale getiriyor. Yine yazarın Noetik Bilim (zihin gücü) ile kadim mistisizmi harmanlama biçimi oldukça düşündürücü ve hoş olmuş. Kitabın temposu her ne kadar yüksek olsa da, zaman zaman teknoloji, ölüm ve bilinçle ilgili açıklamaların yoğunluğu hikayeyi yavaşlatabiliyor. Değiştirilemez kötü olan Rusya’nın varlığı ve hikayenin temelinde oldukça yer etmesi bence hikayeyi fazlasıyla basitleştirmiş. Bu kısımlarda biraz sıkıldım açıkçası. Ancak gizem, şifre çözme,semboloji ve bilinç araştırmaları meraklıları için adeta bir bilgi şöleni olduğunu da söylemeden geçemem. Kötü karakter gibi aktarılan Golem’in derinliği ve motivasyonu ise romanın gerilim dozunu zirvede tutuyor. Kitap tam anlamıyla bir Dan Brown klasiği. Fakat bana göre diğer kitaplarına göre biraz basit kaçmış gibi hissettim okurken. Çok çok içine giremedim hikayenin. Tarihi bir hikayeden ziyade daha güncel ve teknoloji ağırlıklı olması beni biraz uzaklaştırdı kitaptan.
Sırların SırrıDan Brown · Altın Kitaplar · 20253,963 okunma