Ruhun Mağlubiyeti: Zafer Yahut Hiç Üzerine Bir Mukaddime
2026 95. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 23:43
Mustafa Kutlu’nun o nev-i şahsına münhasır, insanın içini hem titreten hem de sızlatan dünyasına hoş geldiniz.. Zafer Yahut Hiç, sadece bir başarı ya da başarısızlık öyküsü değil; modern zamanın çarkları arasında ruhunu muhafaza etmeye çalışan küçük insanın devasa kederidir. ​Mustafa Kutlu okumak, rüzgârlı bir bozkırda tek başına yürürken aniden bir türkü duymak gibidir. Zafer Yahut Hiç, ismindeki o keskin ikilemi kitabın her sayfasına bir nakış gibi işler. Kitabı bitirdiğimde boğazımda düğümlenen o yumru, aslında hepimizin ortak trajedisiydi: Dünyayı kazanırken kendimizi kaybetmemiz. ​Kitap, idealist bir ruhun, hayatın pratik ve katı gerçekliğiyle çarpışmasını anlatırken aslında bize şu soruyu fısıldıyor: Gerçek zafer nedir? Kutlu, her zamanki o duru ama bıçak gibi keskin üslubuyla bizi hikâyenin içine çekerken, karakterlerin iç dünyasındaki fırtınaları sessizce izletir. Bu kitapta hüzün, bağıra çağıra gelmez; bir ikindi vakti çöken gölgeler gibi yavaşça sarar ruhunuzu. ​İnsan, kalbiyle yaşar; ama dünya, aklıyla döner. Bu ikisi arasındaki mesafe, bizim asıl gurbetimizdir. ​Bu alıntı, aslında kitabın kalbidir. Kutlu burada, modern dünyanın rasyonel talepleri ile insanın naif, duygusal ihtiyaçları arasındaki o uçurumu anlatır. Bizler, o mesafede kaybolmuş yolcularız. Kitaptaki o hüzünlü atmosfer, tam da bu yolunu kaybetmişlik hissinden beslenir. ​Kitap boyunca bir zafer peşinde koşulur ama ulaşılan yer hep o hüzünlü hiçliktir. Fakat bu hiçlik, bir yok oluş değil; bir vazgeçiştir. Kutlu’nun kahramanları, yenilirken bile bir vakar taşırlar. ​Bazı mağlubiyetler vardır ki, bin zaferden daha onurludur. Çünkü orada nefis değil, ruh galip gelmiştir. ​Bu cümle üzerinde saatlerce düşünülebilir. Günümüzün her ne pahasına olursa olsun kazan mantığına karşı, Kutlu bize onurlu bir kaybedişin şiirini yazar. Kitabı okurken, kendi hayatımdaki o sahte zaferlerin ne kadar boş, ruhumdaki o sessiz yenilgilerin ise ne kadar dolu olduğunu hissettim. ​Kutlu’nun dünyasında hüzün, bir umutsuzluk değil, bir arınmadır. Zafer Yahut Hiç, insanın bu dünyaya neden geldiğini, neyi ıskaladığını ve neyin peşinde yorulup gittiğini hatırlatır. Kitabın son sayfasına geldiğinizde, elinizde kalan o derin sessizlik, aslında kitabın size verdiği en büyük cevaptır. ​Eğer bu kitabı elinize alacaksanız, yanınıza sadece bir bardak çay değil, biraz da hatıra alın. Çünkü Kutlu, sizin unuttuğunuzu sandığınız o eski, temiz ve hüzünlü taraflarınıza dokunacak. ​Zafer Yahut Hiç, bize şunu hatırlatır: En büyük zafer, bu karmaşanın içinde bozulmadan kalabilen bir kalbe sahip olmaktır. Geriye kalan her şey, sadece bir hiçten ibarettir. Okuduğunuz her satırın ruhunuzda bir iz bırakması dileğiyle.
Zafer Yahut HiçMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 20241,929 okunma
Çok güzel bir inceleme olmuş Mustafa Kutlu'nun üslubunu ne güzel ifade etmişsiniz Elinize sağlık Murat YALÇINMurat YALÇIN bey,👍👌 Mustafa Kutlu aslında Anadoluya kocaman bir ayna tutuyor Her hikayesinde Anadolu insanını öyle güzel tasvir ediyor ki sanki bizi bize anlatıyor Ruhumuzu dinlendiren hikayeleriyle her seferinde bizi kendi içine çekiyor..
Murat YALÇIN
Teşekkür ederim..Mustafa Kutlu okumak, gürültülü bir caddeden sapıp sessiz, ıhlamur kokulu bir çıkmaz sokağa girmek gibidir.