Balkan Haçlı Seferinde Avrupa Siyaseti ve Türklerin FelaketiHenry Nivet
Balkan savaşları ile ilgili çok acı bir geçmişimiz vardır. Kaybettiğimiz onca toprağın yanında, atalarımızın balkanlarda uğramış olduğu ağır işkence, kıyım, zulümler, katledilmeler tarihimizde unutulmayacak derin izler taşımaktadır.
Hanry Nivet bu eserini; Türk milleti için uygarlık dünyasının vicdanına yapılan en açık bir hitap olarak; Balkan vahşetinin, Türklere yapılan zulümlerin Fransız milleti ve Avrupalıların adil ve insan sever kişilerin daha yakından öğrenmesi için yazdığını belirtmiştir..
Yazar:''Ey yalancı basın tarafından, Müttefiklerin Türk topraklarına uygarlık götürdüklerine kandırılan entellektüler, Fransız kadınları ve genç kızları ! Doğruluğu resmen ortada olan bu olayları okuduğunuz zaman öfke ve nefretle titremeyecek misiniz ? Biz utanç verici şeylerin düşünce ve ahlakın ilerlemesiyle artık ortadan kalktıını sanıyorduk. Uygarlığın, savaşın bile insanlık kurallarına uygun bir hale getirdiğini düşünüyorduk. Ama heyhat...'' diye Avruplalılara, tek taraflı yazılan ve anlatılan Balkan savaşları tarihi hakkında önemli eleştirilerde ve sitemlerde bulunmaktadır.
Yakın tarihimizideki gerçeklikleri öğrenmek isteyenlerin bu kitabı hiç tereddüt etmeden okumasını tavsiye ederim..