·211 syf.····Okunma: 30 Mayıs 2026 13:15 Orhan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın adlı romanı, okuduğum en etkileyici kitaplardan biri oldu. Kitabı okurken sadece sürükleyici bir hikâye okumadım, aynı zamanda daha önce hiç bilmediğim bazı efsanelerle ve kültürel anlatılarla da tanıştım. Özellikle Oidipus'un hikâyesini ve Rüstem ile Sührab'ın trajik öyküsünü ilk kez bu kitap sayesinde öğrendim. Bu hikâyeler romanın içine öyle başarılı bir şekilde yerleştirilmişti ki kitabın bende bıraktığı etkiyi daha da artırdı.
Romanın dili oldukça akıcı ve anlaşılırdı. Yazarın anlatımı sayesinde olayları gözümde kolayca canlandırabildim ve hikâyenin içine kendimi kaptırdım. Olay örgüsü de son derece başarılıydı. Kitap boyunca merak duygusu canlı tutuluyor ve her bölüm okuyucuyu bir sonrakine geçmeye teşvik ediyor. Özellikle romanın sonlarına doğru ortaya çıkan gelişmeler beni oldukça şaşırttı.
Kitapta kader, baba-oğul ilişkileri, geçmişin insan hayatındaki etkisi ve insanın kendi seçimlerinin sonuçları gibi önemli temalar işleniyor. Mitolojik ve destansı hikâyelerin modern bir romanla bir araya getirilmesi esere farklı bir derinlik kazandırmış. Bu yönüyle kitap yalnızca bir roman değil, aynı zamanda okuyucuyu düşünmeye sevk eden bir eser hâline geliyor.
Sonuç olarak Kırmızı Saçlı Kadın, hem hikâyesi hem de içerdiği kültürel ve mitolojik öğelerle beni çok etkileyen bir kitap oldu. Akıcı dili, başarılı olay örgüsü ve düşündürücü temaları sayesinde uzun süre unutamayacağım eserlerden biri olarak hafızamda yer edindi.