···Okunma: 30 Mayıs 2026 19:47 Viktor E. Frankl'ın İnsanın Anlam Arayışı kitabında yazar, 1942 yılında ailesiyle birlikte Nazi kamplarına gönderiliyor ve başta Auschwitz olmak üzere çeşitli toplama kamplarında yaşadıklarını birinci ağızdan aktarıyor. Açlık, korku, ağır çalışma koşulları ve sevdiklerini kaybetmenin acısına rağmen insanların hayata tutunma sebeplerini gözlemlemesi kitabın en etkileyici ve korkutucu yanlarından biriydi.
Kitabın ikinci bölümünde ise Frankl'ın geliştirdiği "logoterapi" yaklaşımı anlatılıyor. Bu bölümde insanın temel motivasyonunun haz ya da güç değil, hayatında bir anlam bulmak olduğu fikri üzerinde duruluyor. Sevgi, çalışma, sorumluluk ve hatta ıstıraplar karşısında takınılan tutumun bile hayata anlam katabileceğini örneklerle açıklamış.
Yazarın 1945 yılında kamplardan kurtulduktan sonra geliştirdiği bu düşünceler, kitabın sadece savaş anıları anlatan bir eser olmasının önüne geçiyor. Kitap bana, insanın elinden birçok şey alınsa bile olaylara karşı göstereceği tavrı seçme özgürlüğünün her zaman kalabileceğini anlattı.
Hüzünlü ve sarsıcı olsa da, insanın kendi yaşamına ve değerlerine farklı bir gözle bakmasını sağlayan, üzerinde düşündüren ve ara ara açıp hatırlanılması gereken bir eserdi.
Ayrıca kitabı bitirdikten sonra özgürlük kavramı üzerine düşündüm. Günlük hayatta sahip olduğumuz birçok şeyi sıradan görsek de, aslında düşüncelerimizi ifade edebilmek, sevdiklerimizle vakit geçirebilmek ve kendi seçimlerimizi yapabilmek büyük bir nimet.