İnsancıklar // #kitapyorumu
2022 11. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2022 00:00
• Konusu • Uzun yıllardır memurluk yapan hafif ihtiyarlamış Makar Alekseyeviç'in uzaktan akrabası olan ve içten içe duygular beslediği Varvara Dobroselova'yla olan karşılıklı mektuplaşmasını ve bu kadına gösterdiği saygınlık çabalarını okuyoruz kitapta. Zihinsel ve mekânsal betimlemelerin yoğun fakat akıcı olduğu bu kitap asıl olarak toplumsal içeriklidir. Erkek karakterin toplumu tasvir etme şekli okuyucuya estetik bir haz sunuyor. Kitabın genel kısmı Makar Alekseyeviç'in yaşadığı geçim sıkıntısını anlatıyor. Bu kadar zor derecede geçinmesine rağmen eline geçen paradan bir kısmını mutlaka o kabul etmemesine rağmen Varvara'ya gönderiyor. Varvara ise dikiş işinden kazandığı para ile elinden geldiği kadar ona yardım etmeye çalışıyor. Ceket dikiyor, sevdiği kitapları gönderiyor….. Ama Makar bu durumu abartmış bir şekilde yapıyor, kazandığına göre fazla miktar gönderiyor. Onun dışında sadakat dolu diyaloglarını okuyoruz. Kitabın sonlarına doğru durumlar ve șartlar daha da değişiyor. Bakalım Makar ve Varvara'nın hayatı ne yönde değişecek? • Benim Yorumum • Kitaba başladıktan sonra çok uzun süren bir reading slump dönemine girdim, buna rağmen sevdim. Genel olarak sorarsanız beğendim kitabı. Bir klasik kitaba göre oldukça akıcıydı. Fakat tam puan vermememin sebebi sanki mektuplar birbirlerinin devamı niteliginde değildi ilk 100 sayfada. Yani gönderilen mektuba cevap verilirken sadece kendi başına gelenlerden ve duygularından bahsediliyordu. Çok kopuk olmuyordu ama önceki mektuba bir cevap verilseydi daha iyi olurdu bence. İleriki sayfalarda daha az rastladım bu duruma. Onun dışında karşılaştığım yazım hatalarından da puan kırdım. Bir diğeri, Makar'ın geçim sıkıntısı çekmesine rağmen fazla abartılı yardım yapmasını pek doğru bulmadım. Ama genel olarak sevdim, akıcıydı. Bu eksikler de çok göze batan bir eksiklik değildi sadece olmasaydı daha iyi olabilirdi. Okumanızı tavsiye ederim, sebebilirsiniz
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202376,8bin okunma